3. března – První vydání časopisu TIME

Amerika před necelými sto lety dostala týdeník, který vychází dodnes.

Na amerických stáncích se 3. března 1923 objevilo 9000 kusů prvního vydání magazínu Time. Stálo patnáct centů a jeden z článků pojednával o očekávané návštěvě československých delegátů, kteří měli přijet za ministrem Mellonem jednat o dluhu za první světovou válku. 

Magazín od svého počátku cílil na zaneprázdněné čtenáře, které měl systematicky informovat o klíčových událostech předešlého týdne z oblasti národní i mezinárodní politiky, podnikání, vzdělání, náboženství, práva, umění, sportu a dalších.

Tento formát se jeho zakladatelům, Henrymu Luce a Britonu Haddenu, osvědčil. Již po čtyřech letech ze z magazínu stalo jedno z nejvlivnějších médií s vysokým nákladem a svou prestiž si udržel. Dnes vychází Time kromě původní americké verze také ve verzi evropské, asijské, kanadské a australské.

Time uděluje od roku 1927 titul Osobnost roku (Person of the Year), která dle redakce nejzásadněji ovlivnila světové dění za posledních dvanáct měsíců. Již po třech letech od udělování titulu jej obdržel neamerický muž, Mahátma Gándhí, a o rok tak předběhl prvního oceněného Evropana, Pierra Lavala. Poslední titul za rok 2019 obdržela aktivistka Greta Thunberg.

Přidat komentář