19. prosince 1945 – První vydání časopisu Mateřídouška

Před 74 lety si čtenáři mohli koupit poprvé Mateřídoušku. Měsíčník, určený především těm nejmenším, který na první pohled poutal pozornost svou nápaditou kresbou od Josefa Lady.

Už od samých začátků stránky časopisu vtahovaly své čtenáře do světa komiksu, básniček, pohádek a nápaditých ilustrací. O tu nejdůležitější se zasadil malíř Josef Lada, který dal měsíčníku tvář a vytvořil mu i titulek. Vše se navíc dělo především díky iniciativě spisovatele Františka Hrubína, který se stal šéfredaktorem. Ten se o časopis staral až do roku 1947, kdy jej vystřídal redaktor Miloš Holas, kterého nahradil v roce 1951 překladatel Jiří V. Svoboda. V redakci se v průběhu let vystřídalo celkem patnáct šéfredaktorů, přičemž aktuálně jím je Petra Slušňáková a od června 2016 Mateřídoušku vydává společnost Czech News Center.

Výraznou změnou prošel časopis v roce 2002, kdy se uprostřed čísla začaly objevovat vystřihovánky, plakáty, hry nebo pexesa, a kdy se nedílnou součástí staly také stránky s angličtinou, křížovky, technické vychytávky a vzdělávací rubriky. Obálka čísla vždy reaguje na aktuální téma a ve většině případů je to animovaný film, který v té době míří do českých kin.

Velmi známou kreslenou postavičkou Mateřídoušky byl Komisař Vrťapka, který se stal i jejím maskotem. Pravidelně vycházející ,,Detektivní kancelář komisaře Vrťapky“ byla jednou z nejoblíbenějších rubrik. Tvůrci komiksu jsou Petr Morkes a Pavla Etrychová, kteří se ale neshodli na autorství a kvůli tomu se Vrťapka na stránkách Mateřídoušky od roku 2012 neobjevuje.

Mateřídouška vychází nepřetržitě už od svého prvního čísla a možná i díky tomu se pyšní titulem ,,Neoblíbenější časopis školáků“.

Přidat komentář