Novinář v popkultuře: @debilnizpravy

Instagram hýbe světem. A zprávy, ať už z domova či ze světa, nepochybně taky. Některé z nich ale často nejsou napsané stylem hodným redaktora BBC nebo CNN. A když taková zpráva nepadne na úrodnou půdu, neuvědomělému čtenáři může pořádně zamotat hlavu.

Projekt Debilní zprávy se na Instagramu objevil už v květnu minulého roku. A od té doby sbírá zprávy z tisku i online prostředí. Jak ale napovídá název samotného účtu, většinou se jedná o zprávy, které moc moudrosti nepobraly.

Potřebujete drobné na rohlíky? Vysajte kasičku s penězi pro psí útulek brčkem podobně, jako to udělal muž v Teplicích. Nebo je snad vaším celoživotním snem návštěva Mrtvého moře? Vydejte se tam co nejdříve, protože by mohlo skutečně zemřít. Vědci už bijí na poplach. Raději se ale cestou oklikou vyhněte Brnu, ať nedopadnete jako rákosový plot, který v centru města zmlátila parta náctiletých siláků.

I přesto, že většina z téměř 900 příspěvků poukazuje spíše na nevhodně zvolené titulky, se sledující profilu čas od času baví i nad úryvky kuriózních, až lehce bizarních zpráv. A pokud se followeři Debilních zpráv zrovna nebaví, pravděpodobně pláčou nad lidovou tvořivostí českých a slovenských novinářů.

Svůj záměr ale projekt @debilnizpravy plní s velkým úspěchem, minimálně počet sledujících o tom mnohé vypovídá. Učitel českého jazyka a literatury na druhém stupni základní školy jej založil proto, aby si čtenáři uvědomovali absurditu některých zpráv, které v dnešní době česká a slovenská média zveřejňují. Mimo to se projekt snaží sledující pobavit, protože bez toho dnes na Instagramu uspět nejde.

Přidat komentář