Vysílání České televize v Praze přešlo na DVB-T2

Se začátkem včerejšího dne skončilo v Praze televizní vysílání ve formátu DVB-T a nahradil jej novější formát DVB-T2. Vysílače na Žižkově a na Cukráku tak přestaly šířit programy České televize. České tiskové kanceláři to řekl ředitel strategie Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. Komerční stanice pak vypnou své vysílání v původním formátu během ledna příštího roku.

Česká televize musí, stejně jako ostatní vysílatelé na trhu, uvolnit stávající vysílací pásmo rozvoji mobilního internetu. Abychom lidem přechod co nejvíc usnadnili, spustili jsme vysílání v DVB-T2 již loni v březnu. Diváci, kterých se vypínání dotkne nejdříve, tak měli na přeladění dvacet měsíců,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák . Diváci ale oproti tomu získají televizní programy v HD kvalitě.

Celý přechod vysílání v Česku by měl být dokončený koncem června příštího roku. Změna se dotkne zhruba nadpoloviční části obyvatelstva. Pozemní televizní signál totiž využívá 60 procent domácností, zbytek pak dává přednost satelitu, kabelové televizi nebo televizi přenášené přes internet.

Nevýhodou přechodu na novější formát je, že většina současných zařízení je vybavená tunery (zařízení, které umožňuje zpracovat vysokofrekvenční signál), které nelze pro příjem DVB-T2 použít. Proto si lidé, kteří chtějí nadále přijímat pozemní televizní signál, musí přikoupit ke své televizi set-top box anebo rovnou novou televizi umožňující příjem DVB-T2.

Kvůli přechodu však došlo koncem letošního roku k několikanásobnému nárůstu prodeje potřebných set-top boxů a televizí. Přestože většina diváků o změně ve vysílání ví, nechávají řešení až na poslední chvíli, anebo přechází na jiný způsob příjmu signálu. Kvůli vysokému nárůstu prodeje došlo k tomu, že většina levných set-top boxů je už zcela vyprodaná. Za pořízení nových televizorů nebo set-top boxů lidé v České republice zaplatí celkem téměř půl miliardy korun, vyplývá ze studie, kterou pro ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovala společnost Arthur D. Little.

Česká televize své diváky na přechod na nový formát vysílání upozorňovala řadů měsíců předem a připravila pro ně přehledné návody a videa.

Přidat komentář