Šťastné Šídlo a Cynická svině na katedře žurnalistiky

Týden (reflexe) Médií a popkultury na FF UP navázal na předchozí den panelovou diskuzí Entertain me: publicistika na sítích. Hosty byli politický komentátor a autor Šťastného pondělí Jindřich Šídlo spolu s komikem Radovanem Samotným, alias Cynickou sviní. Diskutovalo se například o online žurnalistice, českém humoru, tabuizovaných tématech nebo politice.

“Důležité věci komentuji jinou formou, než jak jsem to dělal předešlých 25 let. Prostě si můžu víc vymýšlet a projdou mi věci, které by mi v klasické novinařině nejspíš neprošly,” popsal Jindřich Šídlo svou nynější práci. “Mým cílem je pobavit, poučit a sem tam i někoho naštvat,” doplnil ho Radovan Samotný. Přestože jeden z nich o sobě smýšlí jako o novináři a druhý jako o komikovi, oba dva se shodli na tom, že se snaží vytvářet stravitelnou směs faktických informací s vydatnou dávkou ironie a sarkasmu. 

Nikdy nesmíte dovolit faktům, aby vám zkazila vtip

“Spoléhám na to, že sledující už mají jakýsi základ a něco o daném tématu vědí. Časový formát není nafukovací, takže nemůžu vysvětlovat úplně všechno,” odpověděl Jindřich Šídlo na otázku, zda-li příliš mnoho ironie nepůsobí na úkor informací.  A s tím souvisel i následný dotaz týkající se bilance mezi faktickými informacemi a vtipy. “Nikdy nesmíte nechat fakta, aby vám zkazila vtip. Důležité je, aby se tomu někdo zasmál. A když se směje moje žena, tak vím, že je to dobrý,” vysvětlil Šídlo svou strategii. A dodal, že existují tři věci, o kterých nevtipkuje. Ovčáček, Soukup a Brno.

“Český humor je pro lidi ze zahraničí těžce stravitelný. Jsme docela cynický národ” prohlásil Samotný. Mimo to měli posluchači možnost se od něj dozvědět, že by nikdy nedělal prvoplánovitě ofenzivní vtipy a že si někdy vybírá i témata, která považuje za důležitá, přestože nemají velkou sledovanost.

Co bude, až Zeman nebude?

“Mohli bychom si každý týden vzít téma Babiš nebo Zeman. Bylo by to vtipné a obecně platí, že jakmile je v titulku jméno jednoho z nich, lidé na to klikají mnohem víc. Ale já osobně jsem rád, když se jim můžeme vyhnout,” přiznal Jindřich Šídlo. V rámci diskuze jsme se jim však úplně nevyhnuli. Došlo například na otázku ohledně dalšího směřování naší země bez nynější hlavy státu. “Odchodem Zemana se celá politika promění. Ale nic si od toho neslibujte. To, že se promění, neznamená, že se promění k lepšímu. Je to stejné, jako po deseti letech s Václavem Klausem, také jsme si říkali “už to skončí” a co jsme dostali..?” přišel s ne příliš pozitivní odpovědí Jindřich Šídlo. “Na demokracii je ovšem krásné, že samotná funkce je víc než její momentální majitel a vždy je obsazena jen na určitý čas,” zakončil v trochu veselejším duchu.

Šťastná svině

Jeden ze studentů vznesl návrh na společný díl pořadů Šťastné pondělí a Cynická svině s potenciálním názvem Šťastná svině, což sklidilo velký úspěch. Nakonec Jindřich Šídlo všem přítomným žurnalistům doporučil, aby žurnalistiku nestudovali samotnou. Tuto radu ocenili především jednooboroví studenti. Radovan Samotný situaci zachránil prohlášením, že on k tomu nemá co říct, protože je vzděláním zdravotní sestřička.

Přidat komentář