„Mohli byste to dát ještě jednou? Vono se to nenahrálo.“

Nejen o špatných zkušenostech se dnes mluvilo na panelové debatě s Marií Bastlovou a Lenkou Vrtíškovou Nejezchlebovou. Byla řeč i o příjemných zážitcích, zajímavých setkáních či každodenní rutině, která k profesi „rozhovoráka“ neodmyslitelně patří.

Kdo nezažívá shit-storm jako by nebyl

Začalo se pěkně zostra. První otázka na dámy se týkala jejich nejhorších chvil na place, toho co je vyvádí z míry, zkrátka z čeho se jim rosí čela. Marie z Českého rozhlasu, která se ve svých 20 minutách Radiožurnálu věnuje především kontroverzním tématům, se nejvíc bojí negativního ohlasu posluchačů. „Na těch sociálních sítích si lidé samozřejmě dovolí hrozně moc,“ popisuje stinné stránky moderní doby. „Kdo tenhle shit-storm někdy nezažil, jako by nebyl,“ dodává Lenka věnující se psaným rozhovorům v Deníku N

Během 24 hodin jsem přečetla 3000 stránek

Že rozhovor je řemeslo, ke kterému buď předpoklady jsou nebo ne, se debatující shodli. Shodli se také na tom, že alfou omegou je dobrá příprava, na kterou mají podle situace různě krátkou či ještě kratší dobu. Především Marie, která se musí snažit být stále aktuální a s lehkostí reagovat na nynější události.

Ovčáček už ke mě nepřijde

Samozřejmě se mluvilo i o změnách za posledních 30 let. Rozhovor jako takový se moc nezměnil, problém je v současné době s tím, že je všeho moc. „Do rádia prostě nepřijdou, když se mohou prezentovat jinde. Dřív to byla jediná osvěta, teď si každý zaplatí svá, s uvozovkama i bez, media a se mnou se hádat nemusí,“ říká Marie Bastlová se smíchem. Lence zase připadá, že se respondenti více hlídají, protože si uvědomují, že na internetu nemusí nic zůstat ve svém původním kontextu.

Zdály se mi děsivý sny o tom, co všechno můžu pokazit

Lenka Vrtíšková Nejezchlebová mluvila o svém nejhorším rozhovoru. Tři měsíce dopředu se připravovala na cizojazyčné interview dokonce o tom měla i zlé sny. Nakonec rozhovor trval 13 min a bylo to. Marie je nervózní před každým vysíláním, ale mezi nejobtížnější respondenty patří Andrej Babiš, který se zásadně nedrží tématu a neodpovídá na položené otázky.

Soustřeďte se na odpovědi ne na otázky

Nakonec předala dvojice budoucím novinářům několik užitečných rad, a sice aby se nesnažili za každou cenu pokládat jen ty otázky, které si připravili, ale zároveň aby přípravu nepodcenili. Dále je nutné soustředit se na odpovědi a reagovat na ně. V psané formě neděkovat. A když vám chce dát rozhovor Zdeno Chára, tak neodmítat.

Obě „rozhovoračky“ tak svými poznatky zakončily cyklus Česká media dnes, 30 let poté v odlehčeném duchu, s humorem a nadsázkou.

Přidat komentář