80 procent České republiky má přístup k DAB+

K digitálnímu vysílání DAB+ má přístup již 80 procent obyvatel České republiky. V pátek 1. listopadu 2019 v 11:11 hodin totiž spustil Český rozhlas (ČRo) společně s Českými Radiokomunikacemi digitální vysílání z devíti nových DAB+ vysílačů v Čechách i na Moravě.

„Český rozhlas je přirozeným lídrem digitalizace v České republice a představuje pro nás jednu z klíčových a strategických vysílacích platforem. Spuštění devíti nových vysílačů nyní zvyšuje pokrytí na 80 % populace České republiky, a dostupnost příjmu DAB+ se tak vyrovnává dostupnosti analogového vysílání FM,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Jedná se o vysílače: České Budějovice-Kleť, Jáchymov-Klínovec, Brno-Kojál a Zlín-Tlustá hora, Klatovy-Doubrava, Olomouc-Radíkov a Nový Jičín-Veselský kopec. Pokrytí přímo v Plzni posílí městský vysílač Plzeň-Sylván a stuhové pokrytí dálnice D1 doplní vysílač Tasov-Tasov.

„Dokončení další etapy výstavby sítě DAB+ představuje významný milník. Stanoviště vysílačů byla zvolena zejména s ohledem na maximální efektivitu provozu a na zajištění kvalitního příjmu zejména na dálnicích a v městských aglomeracích,“ řekl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

V multiplexu ČRo DAB+ rozšíří rozhlas celkem patnáct stanic.

Přidat komentář