„Teď žijeme ve zlaté éře popularizace vědy,” tvrdí Daniel Stach

V úterý se v auditoriu na Pedagogické fakultě uskutečnila první z přednášek z cyklu Svět médií v 21. století. Jako host dorazil Daniel Stach, moderátor pořadu Hyde Park Civilizace a nejmladší laureát Medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy. Vyprávěl o svých hostech a zodpověděl množství otázek.

Přicházím do auditoria, všechna sedadla jsou plná. Kromě studentů a učitelů, které jsem zde čekala, tu sedí i několik lidí mimo naší univerzitu. 
Celá beseda se koná v rámci Cyklu Svět médií v 21. století a připravila ji Katedra českého jazyka a literatury a Centra prevence rizikové virtuální komunikace. 

Cyklus je především zaměřený na klíčová témata veřejnoprávních, ale i  soukromých médií. Orientuje se na úlohu veřejnoprávních médií v demokratické společnosti, na principy, podle kterých tato média fungují a na způsoby, jakými jsou regulována. 

Úvodním slovem přivítal publikum doktor Michal Kříž z Katedry českého jazyka a literatury celou akci. Následně předal slovo hostu Danielu Stachovi. Ten si lehkým žertováním a milými slovy získal celý sál. Poté představil sebe a svou práci v České televizi. 

„Můj obor je věda, já jsem konkrétně členem Vědecké redakce České televize, která je součástí zpravodajství jako jedna z plnohodnotných redakcí, které máme,” pravil v úvodní řeči pan Stach.

Popularizace vědy

„Našim cílem je popularizovat vědu a v to různých formátech zpravodajství. My dodáváme vysílání do všeho, co vyrábí ČT v rámci zpravodajství. Pokud někde vidíte vědu, s velkou pravděpodobností to přešlo přes naši redakci,” vysvětluje nadále funkci Vědecké redakce. 

Tato redakce vznikla v září 2016 a od té doby publikovala na 4000 témat. Má i vlastní pořad Věda 24, který běží na obrazovkách jednou týdně před nedělními Událostmi v 18:30. 

Hyde Park Civilizace 

Samozřejmě tím nejviditelnější, tedy vlajkovou lodí, jak uvedl Daniel Stach,  je vědecký pořad Hyde Park Civilizace, který se vysílá na ČT24 již od roku 2012. Do studia jsou zváni špičkoví odborníci svých oborů jak z České republiky, tak ze zahraničí. Otázky jsou tematicky zaměřené k odbornosti hosta a kladou je diváci prostřednictvím moderátora. 

Diváci mohou posílat otázky v průběhu celého týdne před vysíláním, a to prostřednictvím interaktivního formuláře na oficiální stránce pořadu, nebo facebookových stránkách. 

„Je to světově unikátní projekt, protože máte 55 minut na jednoho hosta v hlavním vysílacím čase. To nikde jinde na světě není,” tvrdí Daniel Stach. „Byli u nás jako hosté šéfové a šéfky těch největších institucí ať už na planetě Zemi, a nebo které mají dosah třeba i mimo naši planetu,” pokračuje zatímco chodí od jednoho konce stolu ke druhému. 

Motivace

Na skoro samém konci celé besedy Daniel Stach motivoval obecenstvo k tomu stát se vědci a udělil nám pár rad, jak mluvit o své práci minimálně s Vědeckou redakci ČT. 

„My nepotřebujeme žádné tiskové zprávy. My jen potřebujeme vědět, co se děje? Kdy se to děje? Kdo je do toho zapojený? Proč je to důležité? A protože jsme televize a musíme něco natočit, také, co tam uvidíme.”  

V úplném závěru nám vysvětlil, že nejzásednější věcí je redakční tým, se kterým pracujete a jak tvrdí, on má to štěstí, že kolem sebe má jen lidi, na které se může spolehnout.

Přidat komentář