Výroční zprávy ČT středem pozornosti ve Sněmovně

Poslanecká sněmovna (PS) měla včera hlasovat o dlouhodobě odkládaných výročních zprávách České televize (ČT) z roku 2016, 2017 a 2018, které musí schválit, jinak může dojít k odvolání celé Rady ČT i generálního ředitele. Včera se však hlasování nekonalo, poslanci vedli debatu až do pozdních večerních hodin a žádný verdikt nakonec nepadl.

Jednání poslanci přesunuli z odpoledne na večer. Očekávaný hladký průběh se ve večerních hodinách obrátil spíše proti schválení, protože většina z poslanců vyslovila nesouhlas s hospodařením ČT. K hlasování se nedostali ani v nočních hodinách.

Již dříve proto došlo ke spekulacím, že by ke schválení zpráv vůbec dojít nemuselo. S hospodařením ČT mají největší problém KSČM a SPD,  a také někteří členové ČSSD. 

Vládnoucí koalice hnutí ANO, která s odsouhlasením výročních zpráv souhlasí, a ČSSD se v této otázce dostaly do společného konfliktu. Za ČSSD projevil svůj nesouhlas například Jaroslav Foldyna.

Ze strany ANO a většiny členů ČSSD všechno napovídalo hladkému průběhu, současný ministr kultury Zaorálek se také postavil na stranu koalice, a chtěl se i zasadit o to aby hlasování proběhlo ještě dnes, jeho kolegové mu to však neumožnili.

Před sněmovnou se dnes sešli i příznivci ČT

Odpoledne se před PS sešla necelá stovka demonstrantů, kteří tímto aktem chtěli podpořit veřejnoprávní médium. Podle demonstrujících vytvářejí poslanci na ČT nepřiřený tlak. 

Ve sněmovně se vybraní politici ohradili, že nikdo v PS nikdy neznehodnocoval důležitost médií veřejné služby a že nikdo z nich se nesnaží omezit tuto svobodu, na kterou mají občané ČR právo. Zdůraznili, že neshody, které zprávy mají ohledně hospodaření jsou jediným důvodem k dlouho odkládanému hlasování.

 

Přidat komentář