21. duben 1952 – první vydání měsíčníku Lidé a Země

Přesně před 67 lety čeští čtenáři poprvé dostali možnost prohlédnout si časopis Lidé a Země. Tehdejší redakční tým představil úvodní vydání cestopisného měsíčníku v Praze. Se svou bohatou tradicí se časopis řadí mezi nejdéle kontinuálně fungující periodika u nás.

Redaktoři měsíčníku Lidé a Země se zaměřují převážně na cestopisná témata. Hlavní rubrika nese název Destinace měsíce a zkušení cestovatelé v ní pojednávají o vybraném státu. V posledním dubnovém čísle to například byl Írán. Mezi další významné rubriky patří třeba Toulky Evropou, Světové chutě nebo Domovinou.

Posledních výraznějších grafických změn se časopis dočkal v roce 2011, kdy z úvodní strany zmizel do té doby typický žlutý pruh pod názvem. Designéři naopak přebarvili do žluté samotný nápis Lidé a Země. Zásahy v rámci titulní strany si do jisté míry vynutilo věhlasnější periodikum s obdobným zaměřením, National Geographic, jelikož si jeho grafici minimálně do roku 2007 všímali značné podobnosti mezi obálkami obou cestopisných časopisů.

„Od dubna roku 2006 už totiž v této podobě vychází časopis Lidé a Země na Slovensku – tedy Ľudia a Zem, abych byla přesná. A nová grafická podoba obálky se tak osvědčila, že jsme se rozhodli inovovat stejně i českou verzi časopisu,“ komentovala tehdejší změny pro web radiotv.cz šéfredaktorka Lenka Klicperová. Ta vede měsíčník Lidé a Země dodnes.

 

Přidat komentář