,,Je to past, nechat si namluvit, že jste zaujatý“, říká novinář z Guardianu Christian Davies

Christian Davies se narodil v anglickém Oxfordu, z matčiny strany je ovšem Polák. Znalost obou jazyků mu umožnila pracovat na úřadě polského Ministerstva zahraničních věcí a později byl sněmovním pracovníkem pro poslance Malcolma Rifkinda. Od roku 2016 se věnuje výhradně žurnalistice, je zahraničním zpravodajem pro britský deník The Guardian a v Polsku přispívá do deníku Gazeta Wyborcza. O stavu Polských médií jsme se bavili v rámci rozhovoru, který zprostředkoval Prague Securities Studies Institute ve spolupráci s Britskou ambasádou v Praze.

V Polsku jsou veřejná média v moci vládnoucí strany. Myslíte si, že je to dáno určitou tradicí?
Do jisté míry byla soukromá média vždycky nakloněna vládnoucí straně. Ale před PiS (Právo a spravedlnost- pozn. red.) neměla nikdy žádná vláda přímou kontrolu nad jmenováním do funkcí. PiS v podstatě schválila zákon, který umožnil parlamentu přímé ovládání veřejných médií. Zadruhé, rozdíl mezi dnešní a dřívější zaujatostí veřejných médií je jako rozdíl mezi lehkou ránou do ramene a úderem do obličeje baseballovou pálkou. Obojí je špatné, ale nejsou to stejné. Můžete namítat, že obojí je fyzické násilí, ale každý uzná, že se to liší. Polská média jsou dnes tak neuvěřitelná, že je skoro nemožné to popsat. Je to mnohem horší než veřejná média v Rusku. Na rozdíl od lidí, kteří produkují ruská veřejná média, jsou producenti těch polských hlupáci. Opravdu hlupáci. Propaganda je tak očividná, celé je to tak neohrabané, nesofistikované. Pravidelně tvrdí, že opozice nenávidí ,,obyčejné‘‘ Poláky. Nebo, že muslimové k nám míří nás zabít. Sledovanost veřejných médií se v posledních letech zhroutila, sotva mají nějaké diváky. ,,Obyčejní‘‘ lidé vnímají ten rozdíl a přestali to sledovat.

Nepůsobí soukromá média, která se proti tomu staví, zaujatě? 
Co se soukromých médií týče, když například Trump každý den lže, a New York Times na to každý den poukáže, jsou proti němu zaujaté? Možná mu nenadržují, ale hlavně mají pravdu. Znamená to, že každá alespoň zdánlivě nezávislá mediální organizace přijde do konfliktu s člověkem, který lže v takovém rozsahu. Takže v tomto smyslu jdou proti vládě, ale dělají to proto, že vláda neustále lže. Je to dilema, protože neexistují žádná pravidla, žádné standardy nebo základní dohody, jak se chovat. Byl Havel zaujatý vůči komunistům? Stavěl se proti. Bohužel i v žurnalistice existuje dobro a zlo. Ne vždycky, ale jsou situace, kdy lidi u moci porušují ty nejzákladnější pravidla důstojnosti, a jediné co můžete udělat, je se tomu bránit. A neznamená to, že jste zaujatý, ale že zastáváte nějaké základní hodnoty. Je to past, nechat si namluvit, že jste zaujatý. Zlatým pravidlem je sám sebe se zeptat, jestli se můžete ospravedlnit. Pokud si ve vlastním svědomí můžete svoje chování opodstatnit, mělo by to znamenat, že jste si zachoval integritu.

Jsou soukromá média vystavena tlaku vlády? 
Ano, a existuje spousta způsobů, jak toho docílit. Nejočividnějším je zrušit státní reklamu soukromým médiím. Hodně mediálních organizací závisí na příjmu z reklamy a v Polsku, mnoho veřejných služeb zůstalo státu. Dráhy, plyn, všechno je státní. Pokud jste vládou, máte v rukou hodně velkých státních firem, které spolknou širokou část příjmů z reklamy. Když se vláda dostala k moci, jako první přestali inzerovat soukromá média a následně zrušili předplatné. Zatímco kdysi většina státních úřadů pobírala Gazeta Wyborcza (polský soukromý deník- pozn. red.), hlavní liberální deník, dnes to už žádný nedělá. Peníze jsou místo toho přerozdělovány mezi pravicové provládní publikace.

Je takovým příkladem TVN?
TVN, hlavní soukromá televizní stanice, je jasným příkladem. Už neexistuje ani zčásti nezávislý orgán, který není v moci vládnoucí strany. Vysílací regulační orgán byl kdysi nezávislý, ale byl vyčištěn a nahrazen bývalými politiky PiS. Objednali si zprávu o pokrytí jedné z protivládních demonstrací. V té vinili TVN za to, že neodsoudili tento protest a také, že nedali prostor druhé straně. TVN okamžitě namítla, že poskytla rozhovory s mnoha vládními politiky. Snažily se TVN pokutovat vysokou částku, ale nakonec se stáhli, protože TVN vlastní americká firma. Vložila se do toho americká ambasáda a přiměli je obvinění stáhnout. O rok později, investigativní oddělení TVN natočilo skrytou reportáž o polské nacistické skupině, která uspořádala narozeninovou oslavu Adolfu Hitlerovi v jednom lese. Investigativní novináři tu oslavu infiltrovali, natočili a záběry publikovali. Pro polskou vládu to byla velmi citlivá záležitost, protože poslední roky kryje extrémně pravicové a pravicově orientované strany. Dělají to prostřednictvím státních zástupců. V Polsku, je ministr spravedlnosti zároveň nejvyšší státní zástupce. Takže vládní ministr rozhoduje, kdo bude stíhán a kdo ne. Což znamená, že jsme byli v posledních letech svědky naprosto absurdních politických trestních stíhání a jejich pozastavení. No tak co udělali? Nejprve publikovala polská pravicová média příběh, založený na výpovědi jednoho z nacistů, že je TVN podplatila. A tak všechna pravicová média psala o spiknutí TVN. Zadruhé, a to je to nejhorší, polské tajné služby prohledali dům toho kameramana a vyslýchali ho na základě obvinění z propagace nacismu. Kvůli tomu, že to natočil a publikoval, to byl on, kterého obvinili z propagace nacismu a ty skutečné nacisty vůbec nestíhali. A tyhle věci se dějí. Nakonec obvinění zase stáhli, ale jenom protože do toho znovu zasáhla americká ambasáda.

Přidat komentář