Multimediální tvorba studentů nese značku #audiofirst

V rámci 35. ročníku Prix Bohemia Radio se představila i nová kategorie s názvem multimédia. Hlavním záměrem bylo ukázat, že i práce se zvukovými záznamy se rozvíjí. Představili se zde i zvukové experimenty pod názvem #audiofirst. Byly to studentské projekty, které zaujaly nejen svým audiem, ale i svou vizuální stránkou.

Novinku v audiotvorbě tvoří multimédia. Spojení těchto dvou pojmů nám vytváří svět, kdy se zvuk pojí s obrazy a vyváří tak posluchači nový zážitek. Vše musí být intuitivní, nové a okulibé.

Zvuk jako přenašeč zážitku

Na začátek se představili pánové z pražského Divadla NoD. Přijeli s novou inscenací režiséra Janka Lesáka s názvem Fantasy!, jejímž záměrem je na základě zvuku vytvořit svět inscenace. Tato iluze je založená na zvucích tvořených přímo na místě v tzv. real time. Herci k tomu využívají binaurální hlavy, kterou nazvali Bob. Ten má ve svých uších zabudované mikrofony, které přenáší veškeré ruchy, které zachytí do sluchátek diváka. Člověk si tak připadá jako by byl sám součástí děje.

Studenti tvoří pro studenty – SNMsounds

SNMsounds je projekt, který vznikl pod oborem Studia Nových Médií na FF UK. Snaží se tak propagovat kreativitu studentů a hledat v jejich řadách nové talenty. Pořádají workshopy, aby podnítili vlastní tvorbu. Studenti si tak vyzkouší vše, co se týče produkce a tvorby muziky. Jedním z prvních počinů byl od týmu Kvazi Děcka. Vytvořili si své vlastní experimentální album. Pomocí zvuků, hlasů a jejich mixu tak zvládly vytvořit chytlavou hudbu, která je baví.

Propojení audia a vizuálu

Studenti z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se pak zaobírali otázkou, jak udělat poslouchání rozhlasových dokumentů interaktivnější. Mladá generace totiž jednodušeji ztrácí svou pozornost. Vznikly tak nové návrhy již existujících aplikací, jejichž ovládání je intuitivnější, kontroluje, zda dává posluchač pozor, a dokáže ho i otestovat. Vytvářely se ale i webové stránky provázející posluchače celým poslechem. Barvy, tlačítka a jednoduché malby tak člověka zaměstnají a nemá potřebu dělat zároveň něco jiného.

Tyto všechny nadějné projekty podpořil samotný Český rozhlas a některé z nich jsou teď na cestě k realizaci.

Přidat komentář