Novinář v popkultuře: Griffinovi

Světoznámý animovaný seriál Griffinovi z dílny americké stanice FOX pojednává o rodině podivínů žijící ve fiktivním městě Quahog na Rhode Islandu. Seriál je kromě hlavních postav plný divných, až přehnaně ujetých a politickou nekorektností překypujících postav vedlejších. A právě mezi ně patří i  tým místní zpravodajské televizní relace Quahog 5 News.

Stejně jako všechny ostatní postavy, jsou i čtyři členové Quahogského televizního zpravodajství ztělesněním různých stereotypů. Dobrým příkladem je pomyslný šéf a hvězdný moderátor hlavních zpráv Tom Tucker. Charismatický, trefný, poněkud narcisistický a za každou cenu klidný (apatický) zprávař je zrcadlem pro velkou spoustu moderátorů na amerických komerčních televizích. Pravou rukou mu je jeho moderátorská partnerka – krásná, téměř dokonalá blondýna Joyce Kinney.

Za větší pozornost však stojí zbylí dva členové fiktivního newsroomu. Reportérka Trisha Takanawa představuje snad každý stereotyp, který koluje o Asiatech. Její monotonní přednes, postrádající jakékoliv známky emocí, je naprosto skvostnou podívanou, která každého, ať už smíchem či vzteky, zvedne ze židle. Zvláště, když se živě hlásí z míst tragických událostí. Její kolega z terénu, Ollie Williams na druhou stranu emocemi překypuje. Kromě jednoho případu, kdy se do vysílání hlásil pod vlivem návykových látek, totiž při každém vstupu zjištěné informace na diváky křičí v krátkých, úsečných větách. Zářným příkladem je jeho dnes už legendární věta „žene se to z boku“, kterou popsal aktuální vývoj hurikánu řádícího nedaleko Quahogu. Do vysílání ho vždy zve Tom Tucker otázkou „jak to vidíš, Ollie?“Ať hlásí počasí nebo sleduje aktuální dopravní dění, Ollieho naštvaný výraz je nedílnou součástí večerních zpráv.

Přestože jsou zmíněné postavy vedlejší i mezi těmi vedlejšími, seriál by se bez nich už neobešel. Jejich satirické až tragikomické vykreslení sice novinářům nelichotí, poskytuje ale poměrně dobrý obraz o tom, jak na televizní zpravodajství nahlíží značná část nejen americké veřejnosti.

Přidat komentář