11. duben 1960 – Narození Jeremyho Clarksona

Dnes slaví devětapadesáté narozeniny kontroverzní spisovatel a televizní moderátor motoristického pořadu Top Gear Jeremy Clarkson. Za svůj život napsal bezpočet článků o motorismu, ale i historii a strojírenství.

Jeremy Clarkson se narodil ve městě Doncaster. Jeho rodiče, kteří tehdy prodávali návleky na konvice, chtěli dát syna na soukromou školu, ale nevěděli, jak zaplatit všechny výdaje. Minimálně tomu tak bylo až do doby, kdy Jeremymu bylo třináct a jeho matka vyrobila dva medvídky Paddington, jako dárek pro svoje děti. Medvídci se stali tak populárními, že je matka začala vyrábět ve větším a získala tak peníze, aby její syn mohl navštěvovat soukromé školy Hill House School a později Repton School. Z té ho však vyhodili za „pití, kouření a darebáctví“.

Když Jeremy začínal svou žurnalistickou kariéru, psával hlavně pro regionální noviny jako Rochdale Observer, Wolverhampton Express and Star, Lincolnshire Life a Associated Kent Newspapers. V roce 1984 založil Motoring Press Agency, kde společně se specialistou na motorismus Jonathanem Gillem dělali silniční testy vozidel pro místní noviny a automobilové magazíny. Také publikoval své články v magazínu Performance Car. Pravidelně pak od roku 1993 psal do magazínu Top Gear.

Jeremy Clarkson také často dodával články do bulvárních novinách The Sun a The Sunday Times. Jeho články z The Times dokonce převzal The Weekend Australian. Nyní píše pro Toronto Star sekci Wheels.

Clarkson vydal i několik humorných knih nejen o autech. Některé z jeho knih jsou však jen sbírky článků, které napsal do The Sunday Times. Ve svých knihách a článcích kombinuje lásku k řízení aut a zároveň svůj pohled na svět jako například v Jeremy Clarkson’s Motorworld, Jeremy Clakson’s Car Years a Jeremy Clarkson Meets the Neighbours.

Jeho první hlavní televizní stopa byla role moderátora v motoristickém pořadu Top Gear, který BBC začala vysílat 27. října 1988. S Clarksonem ho spolumoderovali Richard Hammond a James May. Jde o světově nejúspěšnější motoristický pořad, který se vysílal ve více než ve 100 zemích světa. V roce 2007 byli Jeremy Clarkson a James May první lidé, kteří dosáhli severního magnetického pólu za volantem automobilu. V pořadu je doplňuje ‚vynálezce‘ a závodní jezdec Stig. 

V březnu roku 2015 po rozmíšce s producentem pořadu Clarksona suspendovalo vedení BBC. Jeremy Clarskson nyní natáčí pořad podobného stylu The Grand Tour.

Přidat komentář