Novinář v popkultuře: Tvrdé palice

Film z roku 2008 s Georgem Clooneym v hlavní roli v sobě skrývá víc, než byste od něj nejspíš očekávali. Příběh se odehrává v meziválečných letech ve Spojených státech a s notnou dávkou situačního humoru vypráví o vášni ke sportu, překonání vlastní ješitnosti a lásce dvou rozdílných mužů k jedné novinářce.

Kapitán týmu amerického fotbalu se rozhodne na svou stranu získat vycházející sportovní hvězdu. A právě v čase jejich schůzky se na scéně objevuje mladá a ambiciózní novinářka Lexie Littelton (Reneé Zellweger), která s fotbalistou a válečným hrdinou v jedné osobě přijela udělat interview. Lexie si svým půvabem, inteligencí a břitkým humorem (pro dámu žijící ve 30. letech poměrně nezvyklým chováním) brzy získá náklonnost obou mužů.

Tajný úkol od redakce

Novinářka píšící pro Chicagský Tribune ale přijela za fotbalistou s tajným cílem. Od redakce dostala zadáno vyšťourat na něj nějakou špínu, aby článek, který o něm píše, byl co nejčtenější. Z počátku je odhodlaná udělat vše proto, aby se dozvěděla nějaké pikantnosti ze života sportovce. Až se téměř zdá, že pro svůj kariérní postup je schopna jít přes mrtvoly.

Lexie však není tak chladná a bezcitná, jak by se mohlo zdát. A teď ji čeká nelehký úkol, buď zradí důvěru blízkého člověka, nebo přijde o šanci napsat jistě populární článek, který by byl přelomový pro její kariéru. Přestává být tak sebejistá. Díky střetu osobního života s tím kariérním, pochopí, že její práce rozhodně není tak jednoduchá, jak si dříve myslela.

Pravda za každou cenu

Hlavně kvůli tlaku z redakce, se nakonec Lexie rozhodne článek se skandálním odhalením vydat. Ve svém rozhovoru se šéfem redakce se mu zmíní, že tahle práce je někdy „pěkně hnusná“. „To často, děvče,“ odpovídá ji stroze šéfredaktor. Nakonec si však i Lexie uvědomí, že napsat pravdu bylo to nejlepší, co jako novinářka mohla udělat.

Přidat komentář