Novinář Ian Willoughby: Irsko je radiocentrická země, rozhlas tam hraje všude

Prix Bohemia Radio navštívil irský novinář Ian Willoughby, který už od roku 2001 pracuje pro Radio Praha. Na 35. ročníku festivalu rozhlasové tvorby moderoval anglickou diskuzi s názvem 15 let členství v EU – důvod k oslavě? Pro Mediátor1 porovnal nejen irská média s těmi českými, ale také život v obou zemích. 

Mohl byste z vlastní zkušenosti popsat rozdíly mezi irskou rozhlasovou stanicí RTE a Českým rozhlasem?

Irské rádio má také hudební pořady, ale skoro vše ostatní je v něm zaměřené na mluvené slovo. Soustředí se na politiku a aktuální dění. Radiožurnál je mnohem méně o projevu. Slouží spíše k navození příjemné atmosféry a informuje vás v dopravní špičce. Irsko je velmi radiocentrická země. U nás každý poslouchá rozhlas. Když jsem v něm dříve pracoval, neustále mi volali členové rodiny, že mě zrovna slyšeli. RTE tam hraje zkrátka všude, ať už doma, nebo v autě. V porovnání s Radiožurnálem je mnohem rozšířenější.

Podle žebříčku Reportérů bez hranic vede Irsko o osmnáct pozic nad Českou republikou ve svobodě tisku. Co podle vás dělá lépe?

O tomto žebříčku nemám bližší informace, ale problém českých médií v současné době je, že je vlastní oligarchové. My oligarchy nemáme. Máme bohaté lidi, ale žádné vlivné byznysmeny, kteří by skupovali velké mediální domy. Vy máte minimálně tři, čtyři, samozřejmě včetně Andreje Babiše. Myslím si, že to je důvod, proč jsme před vámi.

Přišly vám někdy nabídky odejít do jiných do zahraničních médií?

Žiji zde už skoro dvacet šest let a jsem tu šťastný. Kdybych chtěl, nejspíš by se něco našlo, ale vždy bych upřednostňoval lepší práci v této zemi.

Takže o návratu do Irska jste nikdy nepřemýšlel?

Ne. Poprvé jsem přijel roku 1992 na dovolenou. O rok později jsem se sem přestěhoval. V pozdních devadesátých letech jsem nad tím trochu uvažoval. Irsko bylo v ekonomickém boomu, ale rozhodl jsem se zůstat. Měl jsem tu přátele. Ze všech zemí a měst v Evropě, kde bych mohl žít, je podle mého názoru Praha tím nejlepším.

Dnes jste na Prix Bohemia Radio moderoval diskuzi na téma 15 let v Evropské unii. Navštívil už jste sám některý z programů?

Bohužel na to nemám čas. Přijel jsem jen na jeden den pracovně a zase jedu vlakem domů. O festivalu toho ale vím hodně. Minulý rok jsem zde dokonce soutěžil, ovšem nezvítězil jsem. Letos jsem nahrával zvukové průvodce festivalem. Když někde uslyšíte Vítejte na Prix Bohemia Radio…,“ je to můj hlas, který jsem namlouval v Praze.

Má poslední otázka bude opět porovnávací. Pijete radši Guinness, nebo české pivo?

Guinness. Já i moje manželka jsme velcí fanoušci. Guinness je prostě jiná třída. České pivo mám také rád, ale musím se vám svěřit s jednou věcí – v Irsku máme mnohem hezčí hospody, o dost pohodlnější a příjemnější. Občas sedíme v půlkruhu, abychom se všichni slyšeli, jindy zase stojíme, abychom se do malých prostor vešli. Oproti Česku, kde chodíte pořád se stejnými kamarády, to pak člověka nutí k interakci s ostatními.

Přidat komentář