TýdenHoaxů#5: Očkování způsobuje autismus

Vakcína zvaná MMR, která zahrnuje očkování proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám, způsobuje autismus. S touto informací vyrukoval před jednadvaceti lety časopis The Lancet.  Na toto tvrzení přišel gastroenterolog Andrew Wakefield díky studii, kterou provedl na vzorku dvanácti dětí. Později se ukázalo, že tím chtěl pouze podpořit prodej jiných vakcín.

Vědci v minulosti zpracovali množství studií, které tento rozsáhlý mýtus vyvrací, přesto se dodnes najdou lidé, kteří Wakefieldově původní studii věří. Samotný časopis The Lancet, který tuto studii zveřejnil, ji nakonec v roce 2010 stáhl.

Česká média se v posledním měsíci tomuto tématu věnovala velmi intenzivně. Zřejmě se tak stalo na základě hrozící epidemie spalniček, která se v minulých měsících šířila. O spalničkách se debatovalo například na Novinkách, v Českém rozhlase nebo v České televizi, například u Michaely Jílkové v pořadu Máte slovo.

Mýtus o tom, že očkování způsobuje autismus, není ničím nový. Dvacet let se objevuje v pravidelných intervalech jak v odborných časopisech, kde jej vyvrací a upozorňují na potřebu plošného proočkování obyvatelstva, tak i na konspiračních a jiných webech, kde naopak tento mýtus podporují.

Přidat komentář