4. únor 1994 – první vysílání televize Nova

Před 25 lety první soukromá celoplošná česká televize poprvé spustila své vysílání. Během pár měsíců svou sledovaností předběhla Českou televizi a stala se tak nejúspěšnější českou televizí.

Televizi Nova založila společnost Central European Television for 21st Century (CET 21), která vznikla dne 22. června 1992. Mezi zakladatele této společnosti patří Fedor Gál, Josef Alan, Peter Hunčík, Peter Kršák a Vlastimil Venclík. Následující rok jim Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila licenci na dvanáct let vysílání.

Televizní stanici poprvé spustili 4. února 1994 v pět hodin ráno. Oficiální vysílání ale začalo až v sedm hodin večer živým přenosem z Národního muzea. O půl osmé poprvé odvysílaly Televizní noviny, moderované Stanislavou Wanatowiczovou Bartošovou a Zbyňkem Merunkou. Poté následovaly Sportovní noviny a Počasí. První film odvysílaný na tomto kanálu byla Obecná škola, která sklidila velký úspěch. Už v dubnu 1994 měla TV Nova stejnou sledovanost jako ČT1. Během pár měsíců pak Českou televizi Nova překonala a stala se dlouhodobě nejsledovanější českou televizí.

Společnost Central European Media Enterprises (CME) začala odkupovat podíly firmy od zakladatelů. Tehdejší generální ředitel, Vladimír Železný, se ale chtěl od CME odtrhnout a pracovat jen s CET 21. Dne 14. května 2003 byl Železný odvolán z funkce, nahrazen Petrem Dvořákem a CET 21 koupila investiční společnost PPF. Po roce si za 14,8 miliardy korun společnost CME koupila CET 21 zpět. Společnost CET 21 s. r. o. se přejmenovala na TV Nova s. r. o. 1. dubna 2017.

V roce 2002 RRTV prodloužila vysílací licenci o dalších dvanáct let. V současné době má TV Nova šest licencí na televizní vysílání a jednu licenci k internetovému vysílání. V letech 2009 až 2013 měla licenci i k české a slovenské mutaci MTV.

Televize Nova sídlí v Praze na Barrandově. Současným generálním ředitelem je Christoph Mainusch. Aktuální moderátoři Televizních novin jsou Lucie Borhyová a Rey Koranteng, Renáta Czadernová a Petr Suchoň, Kristina Kloubková a Martin Pouva.

Stanice ke svému výročí připravila speciál, kterým připomínala hlavní události z každého roku svého vysílání. Ten prezentovala v Televizních novinách i na svém webu tn.cz.

První televizní noviny si můžete připomenout zde.

Přidat komentář