Novinář v popkultuře: Mozek v plamenech

Filmové drama Mozek v plamenech od režiséra Gerarda Barretta je adaptací autobiografického díla Brain on Fire: My Month of Madness od autorky Susannah Cahalan. Příběh vypráví o mladé, ambiciózní novinářce, která si nedokáže nijak vysvětlit své náhlé nevypočitatelné chování.

Hlavní hrdinka Susan (Chloë Grace Moretz) je mladá žena, která uskutečnila svůj sen a získala vysněnou práci v New York Post. Má celý život a svojí kariéru teprve před sebou. Ve své práci je odvážná. Se svými kolegy má báječný vztah, i když je pořád jen zelenáč. Stejně tak se svým šéfem, který vždy ví, že se na Susan může spolehnout, protože nezmešká žádný termín vydání článku.

Nicméně po vypuknutí jejího zdravotního problému, jako by se stala jiným člověkem. A to rapidně ohrožuje a narušuje její práci novinářky. Chodí pozdě do kanceláře, nesoustředí se, mešká všechny porady. Když sepisuje článek, píše špatně jména, používá neověřená fakta. Dělá klasické, neustále se opakující chyby, kterým se každý dobrý novinář snaží vyhnout. Dostane neskutečnou příležitost od svého šéfredaktora udělat rozhovor se senátorem, na který se ale kvůli své nemoci zapomene připravit.

Příběh s reálnými kořeny

Po překonání svého špatného zdravotního stavu se Susan znovu vrací do práce. Přesto, že se musela naučit znovu chodit, mluvit, usmívat se a psát, její články jsou lepší než kdy dřív. Šéfredaktor jí nabídne vyprávět její příběh všem Newyorčanům. Přirozeně takovou příležitost neodmítne, zvláště, když by mohla pomoci někomu tam venku.

Tento film není jen smyšleným příběhem, je to reálný případ jedné dívky. Susan byla 217. osoba diagnostikovaná s mozkovou nemocí, jakou má její představitelka, hlavní hrdinka ve filmu. Susanina autobiografie pomohla lidem na celém světě odhalit tuto diagnózu a najít vhodnou léčbu. Susan pokračuje v šíření povědomí o těchto chorobách jako autorka a novinářka.

Přidat komentář