Ohlédnutí za významnými mediálními událostmi končícího roku

Rok 2018 byl na mediální události bohatý. Kvůli své práci zemřeli dva novináři a další za podivných okolností. Česko má svůj Vogue, vznikl také Nový deník. Novinářskou fotografií světa se stal hořící Venezuelan. Přečtěte si souhrn toho nejdůležitějšího, co se za letošní rok v mediálním světě událo.

Kategorii Mimo kino na Cenách české filmové kritiky obsadil dokument Hranice práce od novinářky Saši Uhlové, která si na vlastní kůži zkusila, jaké je to pracovat na nejhůře placených pozicích v České republice.

V únoru Rada České tiskové kanceláře zvolila nového předsedu, stal se jím Miroslav Augustin. Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2017 vyhráli novináři Jana Klímová, ekonomická analytička Českého Rozhlasu a blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szántó. Na Slovensku mafie nechala zavraždit novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Výslech novinářů

Televize Prima spustila na Velikonoční pondělí nový kanál zaměřený na diváky detektivního obsahu – Prima Krimi.

Hana Dohnálková obhájila místo předsedkyně Českého Rozhlasu na příští dva roky. V Rusku zemřel za podezřelých okolností investigativní novinář Maxim Borodin. Fotografickou soutěž World Press Photo vyhrála fotografie hořícího Venezuelana z pouličních demonstrací.

Investigativní novináře Jaroslava Kmentu, Janka Kroupu a Sabinu Slonkovou vyslýchala Generální inspekce bezpečnostních sborů, a to kvůli údajným únikům informací z policejních spisů.

Trest pro Google

V květnu se Facebook pokusil poučit ze svých chyb v amerických prezidentských volbách a u voleb ve Velké Británii omezil šíření fake news. Pomocí tištěných deníků poučil čtenáře o lživých a zavádějících zprávách. Českém Rozhlasu sestavili etickou komisi, kterou řídí Milan Pokorný. Jejím cílem je kontrolovat veřejnoprávní rozměr vysílání.

V Evropském parlamentu neprošel v červenci návrh týkající se ochrany autorských práv na internetu. Facebook se rozhodl nemazat falešné zprávy, ale pouze je umístil na méně viditelná místa. Google dostal pokutu od Evropské komise za zneužívání dominantního postavení Androidu na trhu. Trest činil 4,34 miliard eur.

Poslední měsíc léta média žila připomínáním událostí srpna 1968, kdy nás okupovala vojska Varšavské smlouvy. Český rozhlas připomínal výročí boje o rozhlas. Do České republiky přišel Vogue, časopis o módě, životním stylu a designu.

Moje zprávy nejsou zprávy

Nový deník spustil předplatitelskou kampaň v září.  Během necelého měsíce dosáhl více jak 3 000 předplatitelů. Redaktoři Lidových novin odcházeli z redakce kvůli politickému vliv Andreje Babiše na začátku října. Začala vysílat Mall.tv s více než 30 pořady. V Turecku zavraždili novináře Chášakdžího na saudskoarabském konzulátu. Na výročí vzniku Československa redakce připravovaly různé speciály, Lidové noviny vydaly historický výtisk z 28. října 1918.

Vítězem fotosoutěže Czech Press Photo konané v listopadu byla fotka orangutana s mrtvým mládětem v náručí. TV Barrandov začala vysílat Moje zprávy, které nebyly zprávami. V Praze se konalo Novinářské fórum 2018. Novináři Slonková a Kubík natočili investigativní reportáž s Andrejem Babišem mladším v Švýcarsku.

Některé mediální události budou doznívat i v příštím roce a lze očekávat další vývoj.

Přidat komentář