Novinář v popkultuře: Pasažéři

Aurora je novinářka ze Země imigrující s ostatními pasažéry na jinou nepřelidněnou planetu. Důvodem její dobrovolně zvolené cesty bylo právě psaní. Zastává názor, že si vyprávíme příběhy, abychom nebyli sami. Kvůli kontaktu. Její otec získal Pulitzerovu cenu, vždy jí říkal, že pokud bude žít obyčejně, bude mít jen obyčejné příběhy. Potřebuje žít život plný dobrodružství, a proto se rozhodla opustit svojí rodinu a přátele a vzbudit se v dalším století na jiné planetě.

Nechce si připustit, že se na vesmírné lodi probrala dříve než ostatní pasažéři a pravděpodobně tu stráví celý svůj život jen s jedním člověkem, cizincem, který se probudil ještě o rok dříve než ona. A proto se zaměstnává svojí prací, která pro ni znamená tolik, že se kvůli ní odhodlala opustit Zemi. Rozhodne se psát si deník o všem, co se na lodi stane a zanechat ho pro další generaci.

Aurora, ztvárněná herečkou Jennifer Lawrence, kterou můžeme znát hlavně ze série filmů Hunger Games, je ve filmu zobrazena jako novinářka, pro kterou nikdy není nic dost dobré. Nebylo pro ni dostatečně nic dobrého ani na Zemi, a tak se rozhodla pro svoji práci doslova obětovat svůj život. Je cílevědomá, nikdy se nedokáže smířit s porážkou, vždy hledá jiný způsob dosažení cíle, i když se zdá, že žádný není. Je opravdu dobrá v tom, co dělá a do své práce vkládá všechnu důvěru. Žije pro svoji práci novinářky a spisovatelky, je pro ni dokonce důležitější než její rodina. Když zjistila, že její plán naprosto selhal, a ona se na jinou planetu už nedostane, naprosto se psychicky zhroutila.

Zážitky, které zažila ve vesmírné lodi, ji ale natolik změnily, že přehodnotila svoje zásadní životní priority. Nakonec si přeci jen vybrala lásku před svojí novinářskou kariérou.

Přidat komentář