Bohumil Vostal se uchází o novinářského Oscara

Zahraniční zpravodaj České televize (ČT) v Londýně Bohumil Vostal je se svým dokumentem Zapomenuté protesty nominovaný na Foreign Press Association (FPA) Media Awards. Premiéru reportážního dokumentu odvysílala ČT v pátek 17. srpna v rámci bloku 90´ ČT 24. Snímek zachycuje protesty ve Velké Británii proti okupaci Československa.

„Celý svět zná záběry Josefa Koudelky ze srpna 68, invaze v Praze. Nevěděl jsem, a myslím, že ani česká veřejnost nevěděla, že existují záběry a snímky z ikonických míst Londýna, kde nejen stovky Čechů, ale i Britové rozhořčeně reagovali na okupaci Československa,“ říká Vostal.

Jedinečnost dokumentu

„Dokument obsahuje i doposud nezveřejněné záběry z vůbec největší demonstrace na Trafalgarském náměstí z roku 1978, která byla reakcí na pronásledování signatářů Charty 77,“ uvádí tisková mluvčí ČT Karolína Blinková. Podle slov Vostala se tyto záběry nacházely v archivu Jana Langa, kněze a zakladatele krajanského centra Velehrad v Londýně. Ten málem zahynul po týrání v Terezíně a po roce 1948 se nesměl vrátit do Československa, protože působil na BBC.

Snímek je zařazený do kategorie TV/rádio příběh roku. ČT 24 tak bude soutěžit s televizí CNN, nizozemskou veřejnoprávní televizí NOS a brazilskou televizí STB. Asociace zahraničního tisku v Londýně označuje tuto cenu za „novinářského Oscara“. Jedná se totiž o jedno z neprestižnějších novinářských ocenění vůbec. Výsledky budou vyhlášené v Londýně v pondělí 26. listopadu.

Uznání ze zahraničí

„Je mi potěšením, že dokument zahraniční redakce ČT zaujal porotu v Londýně. Hlavně proto, že snaha českých organizátorů demonstrací v Londýně nezůstane zapomenutá, ale taky z toho důvodu, že ČT jakožto veřejnoprávní televize ukazuje, že mít zahraniční zpravodaje přináší nejen každodenní důvěryhodné zpravodajství, ale taky šanci přinést nový úhel na jednu z nejtragičtějších událostí českého národa, kterým byl 21. srpen 1968,“ svěřuje se Vostal.

Toto ocenění přináší jedinečnou šanci získat uznání od svých zahraničních kolegů. Každoročně ji vyhlašuje FPA. Vítané jsou jakékoli mezinárodní vstupy z hlavních televizních i rádiových stanic, články novin a časopisů, a to i v digitální podobě.

Přidat komentář