Václav Černohorský míří do Istanbulu

Již jedenáctým zahraničním zpravodajem České televize se od ledna stane dlouholetý reportér zahraniční redakce České televize v Berlíně Václav Černohorský. „Istanbul zvolila Česká televize jako strategické místo umožňující svou geografickou polohou výrazně obohatit původní zpravodajský servis nabízený divákům. Turecko prožívá velmi výrazné období svého vnitropolitického vývoje a hraje stále aktivnější roli v regionálním uspořádání. Stejně tak roste angažovanost Turecka na globální scéně,“ vysvětluje zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize Michal Kubal.

Již letos v lednu Česká televize zřídila post zahraničního redaktora v Londýně, kterého se ujal Bohumil Vostal. Václava Černohorského na postu berlínského zpravodaje nahradí Martin Jonáš, který již na tomto postu v minulosti působil.

Vznik dvou zcela nových zpravodajských postů deklaroval i generální ředitel Petr Dvořák ve svém kandidátském projektu. „Pro Velkou Británii jsme se rozhodli mimo jiné i proto, že přichází období praktického brexitu, a s ním i množství změn a událostí, které se významně dotknou Evropy i České republiky. Zásadní je ale i nový post v Turecku, díky němuž budeme mít zase o něco blíže k turbulentnímu dění na Balkáně a Blízkém Východě,“ řekl Petr Dvořák.

„Stejně jako u ostatních stálých zpravodajských postů se ale istanbulské středisko nebude omezovat pouze na zemi, v níž bude přímo působit. Výhodná poloha umožní jednak posílit původní zpravodajství ze zemí Blízkého východu, zároveň ale taky bez problémů pokrývat dění v oblasti Balkánu, tedy regionu, který je z hlediska zahraničně-politických i ekonomických zájmů České republiky jedním z nejdůležitějších,“ doplnil Kubal.

Přidat komentář