21. listopad 1996 – Světový den televize

Světový den televize dnes slaví své 22. výročí. V roce 1996 ho vyhlásily Spojené národy, a to v rámci prvního světového televizního fóra.

Vznikl na počest vynálezce prvního televizoru Johna Logieho Bairda, který 26. ledna 1926 v Londýně poprvé veřejně předvedl přenos živého obrazu. O dva roky později uskutečnil dálkový přenos z Londýna do New Yorku.

„Každý týden sleduje televizi osmdesát devět procent všech Evropanů. I přes to, kolik možností dnes diváci a uživatelé internetu mají, zůstává televize zcela dominantním médiem,“ uvedla Ingrid Deltenre, generální ředitelka Evropské vysílatelské unie.

Spojené národy vyhlásily tento den především z toho důvodu, že chtěly upozornit na rostoucí význam televize v oblasti informování společnosti o zásadních otázkách jako je například ekonomika či bezpečnost. Má být také symbolem globalizace v dnešním světě.

„Nevěřím na smrt televize, to je vize velmi pošetilá. Televize tu bude ještě hodně dlouhou dobu. Nedovedu si představit, že by můj Neviditelný pes televizi nahradil,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi Ondřej Neff, vydavatel internetových deníků Neviditelný pes a DigiNeff. „Po technické stránce se televize velmi mění. Dnes už ani nedovedu spočítat, kolik máme televizních programů. Každý si může vybrat v televizi, co chce, otázka je, zda je to dobře či špatně. Vidím také určitý negativní dopad, a to je ztráta autority. Vše je zpochybněno. Lidé ztrácejí orientaci,“ dodal.

První televizní vysílání u nás proběhlo v roce 1953, tehdy ještě na Československé televizi.

Přidat komentář