19. listopad 1933 – narození Larryho Kinga

Larry King dnes slaví 85. narozeniny. Americký moderátor neměl cestu za slávou snadnou, přesto však dnes patří mezi špičky svého oboru.

V roce 1933 se v New Yorku narodil do imigrantské rodiny. Otec mu brzy zemřel, a tak zůstal sám s matkou a mladším bratrem. Jeho snem bylo vždy stát se moderátorem. Říká, že ho na tom nezajímají peníze ani sláva, ale komunikace s lidmi.

Svou kariéru začal jako uklízeč v rádiu WAHR v Miami Beach. Do éteru se poprvé dostal v roce 1957, kdy zaujal místo po předchozím redaktorovi. V té době si také změnil své rodné jméno – Lawrence Harvey Zeiger. Jeho umělecké jméno vymyslel manažer, který si všiml letáku na pálenky se jménem Larry King.

O tři roky později se Larry objevil i na televizní obrazovce lokální stanice, pracoval v americké rozhlasové stanici WIOD a psal sloupky do Miami Beach Sun. Také byl komentátorem profesionálního klubu amerického fotbalu Miami Dolphins.

Osm manželství se sedmi ženami

Životní obrat nastal v roce 1971, kdy byl zatčen za krádež. O tři měsíce později ho soud zprostil viny a propustil. Jeho mediální vzestup však tato aféra pozastavila. Znovu začal pracovat jako redaktor ve WIOD. Poté dostal příležitost uvádět celonárodní noční talkshow a psát do sloupku pro noviny USA Today.

V letech 1985 až 2010 na CNN živě vysílali noční talkshow Larry King Live, kam si Larry zval slavné osobnosti, vědce, sportovce a podobně. Dva roky po zahájení tohoto úspěšného pořadu však Larry dostal těžký infarkt. Musel podstoupit náročnou operaci. O své nemoci napsal dvě knihy.

Jeho manželský život je velmi zajímavý. Oženil se celkem osmkrát, z toho dvakrát s tou samou ženou. Dětí má šest. V show Jana Krause, kde se objevil v roce 2011, prohlásil, že mu na počtu jeho manželek nepřipadá nic zvláštního. „Ohledně častých dotazů k mým manželstvím a rozvodům. Jednou jsem se zeptal Stephena Hawkinga, nejchytřejšího člověka na světě, čemu nerozumí. A on mi odpověděl: „Ženám“. Když jim nedokáže rozumět nejchytřejší člověk na světě, co očekáváte ode mě?“ řekl Larry King. Kromě toho prý vždy upřednostňoval práci před manželstvím.

Moderátor i dabér

Kromě moderování si také zahrál sám sebe například ve filmech Krotitelé duchů nebo Nepřítel státu. Daboval svou postavu v animovaných seriálech Simpsonovi a South Park. Dále také namluvil postavu Doris z posledních tří dílu Shreka.

„Nemůžete být šťastní bez toho, abyste byli nešťastní, protože jinak byste nevěděli, co je štěstí,“ prohlašuje Larry King s tím, že on ve svém životě šťastný je.

Přidat komentář