Školní televizní týmy se sjely do Příbrami v rámci projektu Jak se dělá televize

Deset školních televizních štábů z celé republiky přijelo 2. a 3. listopadu do příbramského gymnázia. Žáci základních i středních škol se zúčastnili pátého ročníku projektu České televize (ČT) Jak se dělá televize. Do Příbrami také dorazili například ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal, moderátoři Václav Moravec a Jakub Železný nebo meteoroložka Taťána Míková.

Žáci z Návsí, Prahy, Chomutova, Ostravy, Rumburku a Zlína si vyzkoušeli s profesionály ČT různé televizní profese v rámci projektu Jak se dělá televize. „Setkání není jen o besedách, ale i o praktických ukázkách práce. Letos jsme se více než kdy jindy soustředili na doprovodný program,“ řekl šéfredaktor studentské GymTV Ondřej Luks. Děti se například setkaly s odborníkem na moderní technologie ve vysílání, Oldřichem Borůvkou nebo s moderátorkou Událostí Světlanou Witowskou.

Jedním z úkolů byla i příprava vlastní reportáže. Náměty děti reprezentovaly týmu Zpráviček, ten je vyhodnotil a ocenil nejlepší reportáž Cenou Zpráviček. ČT dlouhodobě spolupracuje se školními televizními štáby, hlavně na zprávách z regionů. „Do našeho vysílání se snažíme zařazovat pravidelně i příspěvky, které natočily přímo školní štáby. Většinou jde o reportáže ze zajímavých akcí v regionu,“ řekl vedoucí dramaturg Zpráviček Petr Kopecký. V jedné z učeben Gymnázia Příbram dokonce vzniklo improvizované televizní studio, odkud ČT odvysílala speciál Zpráviček. Před budovou gymnázia stál pro zájemce velký přenosový vůz. Celý program přenášela příbramská studentská GymTV živě na internetu.

Setkání Jak se dělá televize s Českou televizí probíhají jednou za dva roky a zapojit se můžou všechny školní televize. „V období mezi jednotlivými ročníky pravidelně probíhají semináře nazvané Televize v televizi, během nichž se školní televize pravidelně potkávají přímo na Kavčích horách. Ty jsou otevřené též všem školním televizím.“ uvedla tisková mluvčí ČT Karolína Blinková.

 

Přidat komentář