Zemřela legenda české novinařiny Jan Petránek

Ve věku 86 let zemřel v sobotu večer český novinář, disident a signatář Charty 77 Jan Petránek. „Selhalo mu srdce,“ řekl Českému rozhlasu jeho syn Martin. 

Novinář s nezaměnitelným hlasem pracoval v Českém rozhlasu od roku 1951 jako zahraniční korespondent a odborník na kosmonautiku. V srpnu 1968 vysílal do éteru z budovy ostřelované sovětskými vojáky. Z rozhlasu ještě stihl okomentovat přistání Apolla 11 na měsíci v červenci 1969, a pak byl pro své politické názory propuštěn.

Během normalizace pracoval jako topič a přispíval do samizdatových Lidových novin. Svou dráhu disidenta stvrdil podpisem Charty 77. Po sametové revoluci se ke své původní práci vrátil. Stal se jedním z klíčových redaktorů obnovených Lidových novin a do Českého rozhlasu se vrátil jako komentátor. Přispíval sem až do vysokého věku, aktivně sledoval aktuální dění.

Za svou celoživotní činnost získal mnoho ocenění. V roce 2013 obdržel novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského v kategorii Opus Vitae za dosavadní novinářskou činnost. Je v síni slávy Českého rozhlasu a v roce 2015 získal od prezidenta Miloše Zemana Medaili za zásluhy.

Přidat komentář