Moderátora Sky News vyhodili za rasistické komentáře

Ross Cameron moderoval spolu s Rowanem Deanem pořad Outsiders, který se zabývá politickými událostmi a nejdůležitějším děním. Skupina aktivistů publikovala část pořadu, kde Cameron popisuje obyvatele Číny rasistickým způsobem. 

Cameron se přitom pokoušel obhájit Čínu kvůli obvinění, že se snaží proniknout do zpravodajské sítě Austrálie. „Tvoří šestinu obyvatelstva země a všichni mluví anglicky. Když půjdete do Disneylandu v Šanghaji, uvidíte tam 20 tisíc černovlasých, šikmookých, žlutých Číňanů, kteří se snaží dostat dovnitř, protože mají rádi západní kulturu a cení si ji,“ komentoval Cameron. Jeho výrok však na sociálních sítích vyvolal obrovskou vlnu nevole.

Cameron se za své poznámky následně omluvil. „Myslím si, že to bylo trapné, určitě jsem to mohl říct lépe, rozhodně to byla moje chyba,“ vyjádřil se ke svému výroku. O pár hodin později však nový ředitel Sky News Paul Whittaker oznámil, že televize s Cameronem ukončila spolupráci. Podle něj je sice úlohou této televize diskutovat a debatovat, ale takové užití jazyka vnímá jako nepřijatelné a v moderní společnosti už pro něj není prostor.

„Jedna část mě tomu nechce věnovat žádnou pozornost, ale toto je sprosté i vzhledem k nízké úrovni Sky News. Rossi Camerone, Rowane Deade, nestěžujte si, že vás nazývají rasisty, to totiž váš pořad přesně vystihuje,“ okomentoval situaci Tim Soutphommasane, který byl členem australské Komise pro lidská práva. Vyjádření se nelíbilo ani bývalému ministrovi Craigu Emersonovi, který kdysi ve Sky News působil. Po kontroverzním rozhovoru s pravicovým extremistou Blairem Cottrellem, který se otevřeně hlásí k nacismu, však z televize odešel.

Přidat komentář