Bohumil Kartous: Představa, že bychom mohli v určitém okamžiku říct, že jsme vyhráli, je iluzorní

Čeští elfové se snaží bojovat proti fake news a všem typům dezinformací. V poslední době se jim to velmi daří. Pro vlastní bezpečnost však musí zůstat v anonymitě, a proto je v médiích zastupuje jejich tiskový mluvčí Bohumil Kartous. 

Je nějaký bod, kam jako bojovníci s trolly směřujete? Nějaká chvíle, kdy budete moci říct, že máte vyhráno?

Primárním cílem Českých elfů je účinně bojovat proti organizovaným a řízeným manipulacím v digitálním prostoru. Ne reportovat Facebooku podezření na fake accounts a harrassment ze strany obyčejných uživatelů, byť agresivních, koncových adresátů dezinformací, které lze při troše shovívavosti považovat nejspíše za oběti (aniž by si tím měly vysloužit soucit). Snažit se jít skutečně v těchto strukturách co nejdál a odhalovat skutečné zdroje a „propelery“ konspirací a demagogií, jež prohlubují stav společenské krize a na nichž se velmi snadno a velmi efektivně přiživují populisté. Po několika měsících činnosti mohu konstatovat, že se to daří. Dílčí výsledky bychom rádi zveřejňovali.
Sekundárním cílem, který je ale neméně důležitý, je vzkaz české veřejnosti, že za dané situace není možné spoléhat na to, že nás zachrání instituce a profesionální média. Že jejich dosah je omezený a v prostředí dehierarchizované,  síťové distribuce informací ztratily původní zdroje kontrolu nad informacemi i reprodukcí sociální reality. Jinými slovy, že nikdy v historii elektronických médií nebylo tak snadné zmást velkou část lidí, a že důsledky toho nebyly tak dalekosáhlé. Že je třeba se postavit těmto nebezpečným snahám poškodit tuto společnost, ať už jde o žoldáky, nebo frustrované jedince, kteří v trollingu a vytváření chaosu nalezli způsob zvrácené seberealizace. A to se evidentně daří. Je vlastně s podivem, jak málo se objevilo okamžitých útoků a naopak jak masivní je podpora elfů a kolik lidí by se chtělo zapojit či pomáhat. Očekával jsem spíše opačnou tendenci.
Představa, že bychom mohli v určitém okamžiku říct, že jsme vyhráli, je iluzorní. Nikdo do toho nevstupuje s takovou naivitou. Podívejte se, zpravodajské služby největších mocností nejsou za daných podmínek schopny zvítězit v hybridním konfliktu, natož skupina dobrovolníků s omezenými zdroji, byť velmi profesionální. Jde o to ukázat, že nebudeme čekat jako ovce, až se podaří zdecimovat veřejnou diskusi v ČR natolik, že populisté a autoritáři se budou jevit jako jediná možnost. Osobně jsem přesvědčen, že obojí, tedy potírání digitálních parazitů i pohnutí společnosti, je možné.

Přidat komentář