30. říjen – CBS odvysílala rozhlasovou hru Válka světů

Dnes je tomu přesně 80. let, co slavná adaptace příběhu Herberta George Wellse Válka světů vyvolala u amerických posluchačů panický strach z invaze mimozemšťanů.

Rádiová stanice Columbia Broadcasting Systém (CBS) odvysílala sci-fi hru z pera tehdy ještě nepříliš známého autora H. G. Wellse jako halloweenský speciál souboru The Mercury Theatre on the Air 30. října 1938. Za režií a vysíláním celé adaptace stál herec a pozdější hollywoodský filmař Orson Welles.

Hra měla celkem dvě části. Hned v úvodu zhruba hodinového programu stanice jasně avizovala, že jde o dramatizaci populární knihy, ale většina posluchačů si vysílání naladila až později a snadno tak podlehla dojmu, že jde o skutečnost. Orson Welles se rozhodl hru zpracovat metodou reportážního vysílání –  první část zrežíroval do podoby běžného rozhlasu, kdy do bloku zpráv a hudby začaly přicházet vstupy s informacemi o erupcích na Marsu. Okamžitě potom následovala reportáž o dopadu obrovského meteoritu na farmu Grover’s Mill u Trentonu ve státě New Jersey. Vyvrcholením zprávy pak bylo svědectví reportéra o tom, jak z meteoritu začínají vylézat podivné bytosti vyzbrojené ničivými paprsky ničícími vše živé. V dalších vstupech přicházely informace o počtech obětí nebo dopadech dalších mimozemských těles. Závěrem hry pak byla Wellesova výzva, aby posluchači urychleně evakuovali New York. I přes několikeré upozornění, že se jedná pouze o fikci, propukla ve městě obrovská vlna paniky, za kterou se musel Orson Welles následně omluvit.

Přesto Wellesovo nové ztvárnění rozhlasového vysílání rozšířilo řady posluchačů rádia CBS ze zhruba jednoho na šest milionů a autora H. G. Wellse vystřelila na vrchol popularity. Hra se v pozdějších letech dočkala ještě několika adaptací.

Přidat komentář