V Saúdské Arábii o fotbalovém zápase poprvé reportovala cizinka

Japonka Kiyomi Nakamurová se stala první cizinkou, která informovala o fotbalovém zápase přímo ze stadionu v Saúdské Arábii. Před ní stejnou možnost dostala jediná saúdská novinářka. Společenské reformy v arabské zemi probíhají od začátku tohoto roku, kdy saúdské ženy vůbec poprvé navštívily fotbalový zápas. Změny zavádí korunní princ Muhammad bin Salmán.

Japonská reportérka Kiyomi Nakamurová výrazně přispěla k další emancipaci žen v Saúdské Arábii. Jako vůbec první cizinka dostala od Saúdů povolení informovat pro japonskou televizní stanici o fotbalovém zápase přímo ze stadionu v Džiddě. Na neutrální půdě zde změřily síly reprezentace Argentiny a Brazílie, jejíž působení na fotbalové scéně Nakamurová sleduje přes 20 let.

Saúdové si nicméně na přítomnost žen na tribunách zvykají velmi pomalu. Před Japonkou stadion krále Abdulláha navštívila jediná saúdská redaktorka. I proto se Nakamurová setkala při vstupu s problémy.  „Byla to pro mě velká pocta. Nejdříve jsem se ale bála, protože mě ostraha odmítla pustit. Pak se s ní ovšem pohádali organizátoři a všechno se vyřešilo,“ sdělovala své dojmy bezprostředně po utkání Nakamurová.

Ženy na fotbale i za volantem

Vůbec první zápas mohly ženy sledovat začátkem tohoto roku, a to na stejném místě jako Nakamurová. Následovaly stadiony v Rijádu a v Dammámu. Ženy mohly navštívit také zmíněný mezistátní zápas mezi Argentinou a Brazílií. Během poločasové přestávky díky tomu vznikl další unikátní okamžik. Jedna z fanynek vyhrála automobil, protože číslo jejího sedadla vylosovali organizátoři soutěže. Nadšená a dojatá vítězka si však cenu osobně vyzvednout nemohla – ženy se na mnoha společenských místech v Saúdské Arábii nesmí mísit s muži a sedí na místech vymezených pro rodiny.

Zavádění těchto kroků, které by ještě koncem minulého roku byly tabu, souvisí s rozsáhlými společenskými reformami, které od svého nástupu prosazuje korunní princ Muhammad bin Salmán. Ten má v zemi faktickou moc, a tak kromě změn na fotbalových stadionech dovolil například začátkem června ženám řídit automobily. V minulých dnech se však musel potýkat s jiným významným mediálním tématem, a to vraždou novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Turecku. Kvůli ní se osobně sešel s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Přidat komentář