Zpravodajské relace místo hada přinesly volby

Letošní předvolební týden komunálních a senátních voleb oživilo téma uniklé mamby zelené v Praze. Na televizních obrazovkách jsme ji mohli vidět hned několikrát. Z tohoto důvodu je velmi zajímavé podívat se na četnost těchto dvou témat na zpravodajských relacích nejsledovanějších televizních stanic v České republice. Mamba zelená, která v pražských Hlubočepích unikla v úterý 2. října, na českých televizních stanicích dostala neobyčejný prostor. Dokázala však zastřít volební týden?

Ke srovnání jsem použila hlavní zpravodajské pořady České televize (ČT1), TV Primy a TV Novy. Relace jsem sledovala od středy 3. října, kdy se v médiích poprvé objevila zpráva o uniklém hadovi, až do závěru volebního víkendu, tedy do neděle 7. října.

Mamba tento souboj prohrála na plné čáře. Volbám bylo ve výsledku věnováno mnohem více času, ale na komerčních stanicích se téma uniklého hada objevovalo často s větší minutovou stopáží než na veřejnoprávním kanále ČT1.

Mamba nejvíce bodovala na Nově, kde v rámci vysílání Televizních novin dostala něco přes půl hodiny, volbám věnovali prostor okolo jedné hodiny vysílacího času. Televize Prima dala ve Velkých zprávách také přednost volebnímu tématu, kterého jsme si mohli užít zhruba hodinu a půl čistého času. Uniklého hada do relace zařadili na pouhých dvanáct minut.

Svou tvář veřejnoprávní televize si pak zachovala Česká televize, která ve své hlavní relaci Událostí pustila mambu ke slovu jen na něco málo přes pět minut. Naopak volbami se ze všech televizí zaobírala nejdéle. Toto téma ve sledovaném čase pokrylo dvě hodiny.

 

Přidat komentář