20. říjen – Narození Petry Procházkové

Dnes slaví narozeniny česká novinářka Petra Procházková. Pohybuje se hlavně v zahraničních korespondencích. Proslavila se svými reportážemi z Kavkazu, kde v devadesátých letech mapovala situaci rozpadajícího se Sovětského svazu.  Do letošního podzimu psala pro Lidové noviny.

Narodila se v roce 1964 v Českém Brodě. Vystudovala žurnalistiku na Karlově Univerzitě v Praze. Pro svou doktorandskou práci si zvolila téma kreslených seriálů a zaměřila se na vývoj časopisu Čtyřlístek. Ve svých 24 letech se zúčastnila palachiády, za což poté přišla o svou práci v časopise Květy. Jako zahraniční reportérka psala o Osetii, Abcházii, Gruzii, Tádžikistánu, Náhorním Karabachu, Afghánistánu a o uprchlických táborech a vypálených kurdských vesnicích v Kurdistánu.  V Čečensku se v roce 1994 osobně účastnila bombardování.

Po studiu začala pracovat v Lidových novinách. Nejprve v domácí rubrice, poté v zahraniční, konkrétně v Rusku. V Lidových novinách pracovala 27 let, ale letos na podzim z nich odešla. Dle jejích slov ji vedení deníku nedokáže ochránit před vlivem premiéra Andreje Babiše. Do jeho svěřeneckého fondu totiž spadá i vlastník tohoto deníku, tedy mediální skupina MAFRA.

Kromě své novinářské kariéry se věnuje také humanitární práci. Už ve svých začátcích, v roce 1994 spolu s Jaromírem Štětinou založili Epicentrum, což byla soukromá novinářská agentura. V Grozném založila domov pro padesát válečných sirotků. Dále je spoluzakladatelkou sdružení Berkat. Toto občanské sdružení pomáhá dětem, ženám a dalším nejen v Čečensku a Afganistánu, ale i uprchlíkům v České republice. Berkat znamená čečensky štěstí.

Dostala mnohá ocenění a vyznamenání. Mezi hlavní patří Cena Ferdinanda Peroutky, Novinářská křepelka nebo Cena Karla Havlíčka Borovského.

Přidat komentář