AFO odstartovalo v plném Metropolu

V Olomouci včera odstartoval 53. ročník festivalu Academia Film Olomouc. Nejen filmový festival s cílem popularizovat vědu začal snímkem Planeta Oceánů.

Celý program zahájil ředitel festivalu Jakub Ráliš přivítáním diváků. Zahajovací snímek pak přišel představit jeden z jeho režisérů, Michael Pitiot. „Zjistil jsem, že o oceánech toho vím velmi málo a je urgentní, abych to napravil,“ vysvětlil, proč se zabýval zrovna tematikou oceánů. Vzpomenul také jednoho z kameramanů Roba Stewarta, který loni při natáčení svého snímku pod vodou zemřel.

Samotný film se zabýval postojem člověka, jako superpredátora, který si svět přetváří podle sebe. Snímek byl rozdělený do několika částí. Nejdříve popisoval vznik podmořského života a představil některé z vodních živočichů, poté poukázal na místa naší planety, kde je největší riziko vyhynutí z důvodu rybolovu a také naznačil, jakým problémům bude lidstvo čelit, pokud nebude přemýšlet o svém jednání.

Závěr patřil otázkám diváků na samotného režiséra. Kino Metropol zaplnili diváci do posledního místa.

Academia Film Olomouc se zaměřuje na popularizaci vědy. V letošním roce má deset programových sekcí, program je tak pro účastníky nabitý od úterý až do neděle. Součástí festivalu nejsou jen projekce, ale i přednášky a koncerty.

Přidat komentář