ČT dočasně omezí doplňkové služby ve vysílání. Diváci DVB-T nepřijdou o žádný program

Česká televize (ČT) umožní divákům, aby všechny její programy ode dneška naladili na jednom místě. Dočasné řešení, které bude trvat do listopadu 2019, by mělo všem poskytnout dostatek času na přípravu na přechod na DVB-T2.

ČT přistoupila v rámci postupného přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 k dočasnému řešení, kdy bude všech šest jejích kanálů dostupných ve stávajícím multiplexu 1. „ČT tak chce divákům poskytnout více času na to, aby se připravili na definitivní přechod na DVB-T2, ke kterému dojde v listopadu 2019. Divákům, kteří nyní sledují vysílání přes multiplex 1, tak bude po 24. 4. stačit spustit jednorázově automatické ladění na televizoru k tomu, aby mezi svými programy nalezli také ČT 😀 a ČT art,“ uvedla Michaela Zahrádková z tiskového oddělení ČT.

Aby byl tento krok uskutečnitelný, dojde k částečnému snížení rychlosti a rozsahu doplňkových služeb, jako je elektronický programový průvodce či teletext. Zároveň se sníží obrazová kvalita jednotlivých programů. Programy ve vysokém rozlišení a s nabídkou dodatečných služeb budou dostupné v přechodové síti DVB-T2, která bude po listopadu 2019 jedinou terestrickou platformou, kde bude vysílání ČT na celém území ČR k dispozici.

Přechod na nový vysílací standard zahájila ČT 29. března na základě usnesení vlády a na základě rozhodnutí evropských orgánů a mezinárodních dohod. současné DVB-T vysílání uvolní frekvenční pásmo 700 MHz, které poslouží pro vytvoření většího prostoru pro rychlejší internet v přenosných zařízeních. Na nový standard vysílání se celé Česko musí kompletně přesunout v červnu roku 2020.

Přidat komentář