20. dubna 1978 – zemřel Ferdinand Peroutka

Přesně před čtyřiceti lety v New Yorku zemřel český publicista, spisovatel a dramatik Ferdinand Peroutka. Je považován za nejvýznamnějšího žurnalistu poválečného období v Československu, odkud po komunistickém převratu v únoru 1948 odešel do exilu.

Peroutka se narodil jako první potomek do rodiny úředníka Emanuela Peroutky a jeho ženy Leontiny 6. února 1895. Jeho pracovní kariéra začala už na gymnáziu, které ale nedokončil a krátce před maturitní zkouškou začal působit jako výtvarný referent časopisu Čas. Před odvodem do armády během 1. světové války se nejprve skrýval. Později byl vojenské služby zproštěn z důvodu zdravotní nezpůsobilosti.

Během období První republiky pracoval jako redaktor časopisu Tribuna. Pokračoval v časopisu Přítomnost, kde zastával funkci šéfredaktora, a Lidových novinách, do kterých psal své politické komentáře. Seznámil se s prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem a patřil do kruhu Pátečníků, kteří se scházeli v Čapkově vile nebo v prostředí lánského zámku. Ve svých článcích vyjadřoval silnou kritiku k politickým ideologiím – nacismu a komunismu. Považoval je za zhoubné. Nebál se ani vystupovat proti Adolfu Hitlerovi.

Pod tlakem vytvářené německou propagandou vydal Peroutka článek v časopisu Přítomnost Dynamický život k padesátým narozeninám Adolfa Hitlera. V tomto článku uznal jeho moc, ale důrazně odmítl spolupráci Čechů s ním.

Při vytvoření Protektorátu Čech a Moravy byl Peroutka zatčen. Nejprve byl po několika dnech propuštěn. Při dalším zatčení ho Němci deportovali do koncentračního tábora Dachau a následně Buchenwald.

Po válce se Peroutka stal šéfredaktorem Svobodných novin a přispěvatel do týdeníku Dnešek, který byl nástupcem časopisu Přítomnost. V poválečném období byl několikrát nařčen komunisty z podlehnutí fašistickému Německu.

Únorový komunistický převrat v roce 1948 Peroutku donutil odejít do exilu, kde byl jeden z největších představitelů protikomunistického odboje. Po dobu deseti let vedl české oddělení rádia Svobodná Evropa.

Od příležitosti 100. výročí narození Ferdinanda Peroutky je udělováno prestižní ocenění Cena Ferdinanda Peroutky pro nejlepší české novináře.

Literatura:

KOSATÍK, Pavel. Čeští demokraté : 50 nejvýznamnějších osobností veřejného života. Praha: Mladá fronta, 2010. 280 s. ISBN 978-80-204-2307-8

KOSATÍK, Pavel. Ferdinand Peroutka: Pozdější život (1938 – 1978). Praha: Mladá fronta, 2011. 352 s. ISBN 978-80-204-2074-9

Přidat komentář