Česká televize terčem Jaromíra Soukupa. Chystá se válka televizí?

V únoru vyhlásil vlastník televizní stanice Barrandov ve svém pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa pomyslnou válku České televizi (ČT). Ta se zprvu chtěla bránit pomluvám čistě využitím možností právního státu. Nakonec však pořad spadající pod Českou televizi Newsroom ČT přece jen své jméno bránil i ve vysílání.

Ve speciálním dílu Kauzy Jaromíra Soukupa se moderátor hned ze začátku pustil do rozpočtu ČT. Aby umocnil své vyprávění, nechal si vytisknout sedm milionů korun ve falešných pětitisícových bankovkách, které nazýval „televizní peníze,“ a které měly představovat jednu tisícinu ročního rozpočtu ČT. Dále si pro svůj pořad nechal zhotovit specifickou kartu s obrázkem velké pětitisícové bankovky, avšak namísto Tomáše Garrigua Masaryka na ní byl vyobrazený generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Možná stojí za zmínku, že oněch zhruba sedm miliard korun, se kterými operuje v letošním rozpočtu Česká televize je zhruba stejná částka, jako rozpočet dvou soukromých televizních stanic TV Nova a TV Prima dohromady, takže zatímco Česká televize potřebuje sedm miliard pro svých pět stanic, tak obě komerční stanice se stejným rozpočtem provozují čtrnáct televizních kanálů,“ uvedl jako jeden z výroků Jaromír Soukup. Na tento konkrétní výrok reagovala veřejnoprávní televize na svém twitterovém účtu @CzechTV slovy „@CzechTV má sice „jen“ pět kanálů, ale vyrábí 2x více pořadů než všechny komerční televize dohromady.“ V průběhu celého pořadu pana Soukupa se ČT dále vyjadřovala k jeho tvrzením, a případně je vyvracela.

Ke speciálnímu dílu pořadu pana Soukupa přišlo vyjádření mluvčí ČT Karolíny Blinkové. „Česká televize se odmítá zapojovat do nedůstojných mediálních přestřelek. Budeme se chovat racionálně a s ohledem na dobrou pověst instituce a jejich zaměstnanců využijeme všechny možnosti právního státu k obraně před nepravdivými a manipulativními pomluvami,“ uvedla.

ČT se nakonec ovšem bránila. V pořadu Newsroom použili „zbraně“ moderátora TV Barrandov a připravili si kartičku vyobrazující pořad Kauzy Jaromíra Soukupa, dále pustili záznam rozhovoru moderátora a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka v pořadu Aréna Jaromíra Soukupa, kde se Bělobrádek satiricky vyjádřil k rozdílu produkce ČT a TV Barrandov slovy „Buď můžete vysílat neustále Majora Zemana, nebo budete dělat nějaké nové věci,“ čímž poukazoval na opakující se reprízy pořadu, které TV Barrandov vysílá. ČT zároveň vydala zprávu, u které je nadepsáno „Uvádíme na pravou míru ty největší omyly Jaromíra Soukupa,“ a která po vzoru serveru demagog.cz uvádí určité výroky s komentářem jsou-li zavádějící nebo nepravdivé a vysvětlením proč tomu tak je.

Přidat komentář