Šéf Českého rozhlasu má kvůli Kroupově reportáži dostat nižší odměnu

Český rozhlas (ČRo) odvysílal loni v listopadu reportáž Janka Kroupy. Kvůli tomuto činu, dostane generální ředitel ČRo René Zavoral nižší půlroční odměnu o 10%. Odvysíláním došlo totiž k porušení kodexu ČRo.

Později o reportáži diskutovala Rozhlasová rada. Na které si stěžoval místopředseda Tomáš Kňourek, že reportáž je neobjektivní. K nedostatkům se přiklonil také Zavoral, ale později část svých výroku mírnil. I tak trvá na tom, že forma byla chybná.

Rada ČRo tak rozhodla, že Zavoral získá odměnu pouze ve výši 432 000 Kč. Což je oproti standartu méně, protože odměna se může  vyšplhat až trojnásobku jeho měsíčního platu, tedy na 480 000 Kč. Odměnu lze získat na základě plnění kritérií, mezi které patří dodržování kodexu a zákona rozhlasu, nařízení rady, kvalita materiálu předkládaných na radě, plnění kandidátského plánu, podíl veřejnoprávních stanic na poslechovosti a hospodaření podniku.

Kroupova reportáž, která se vysílala loni v listopadu, informovala o koncernu Agrofert. Ten vlastnil do února loňského roku současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Koncern hospodaří na 1700 hektarech, které nemají jasnou majetkovou strukturu a podle reportáže na tyto pozemky dostává i dotace.

Přidat komentář