Novinář v popkultuře: Insider: Muž, který věděl příliš mnoho

Film Insider porušuje snad všechny zásady správného žurnalisty. Nestrannost, nezaujatost, neosobní vztah se zdrojem jsou hodnoty absolutně cizí novináři a produkčnímu Lowellu Bergmanovi, kterého si zahrál slavný Al Pacino.

Americká televizní společnost CBS nejvíce těží ze své hodinové show, ve které se zkušený novinář Mike Wallace ptá na nepříjemné a přímé otázky hostů, kterým chce dokázat nezákonné chování nebo jakoukoli manipulaci se zákonem.

Lowell Bergman si zakládá na anonymitě vlastních zdrojů a když odhalí nezákonné praktiky v tabákové firmě, snaží se všemi možnými prostředky dostat k Jeffreimu Wigandovi (Russell Crowe). Toho vedení oné společnosti vyhodilo právě proto, že „věděl příliš mnoho“. Jak se producent k exkluzivním informacím dostává, se nikdy nedozvíme. Už na začátku Bergman, a vlastně celá CBS, ztrácí na mediální věrohodnosti. Příliš tomu nepomáhá ani domlouvání programu večerních zpráv jen tak mimochodem mezi dveřmi. A když se Bergman sejde v baru s novináři z konkurenční televize a prosí je o posunutí vysílání jisté reportáže, začínáme pochybovat o novinářské etice a objektivitě.

A právě etika a objektivita by měla zajistit nestrannost a nezaujatost novináře. Lowell Bergman, Mike Wallace a redakce CBS mají k Wigandovi velmi osobní vztah, chrání ho před bývalým zaměstnancem, zajistí mu ochranku i právníky k soudu. A jak je tento vztah argumentován? „Pokud nám zdroje nebudou věřit, v médiích jsme skončili.“

Jedna z mála věcí, která se v Insiderovi opravdu reálně opírá o soudobou žurnalistiku, jsou Bergmanova prohlášení „Odkdy vzor investigativní žurnalistiky (mluví o Miku Wallasovi) dovoluje právníkům, aby striktně určovali vztah se zdrojem?“ nebo „Protože mluví pravdu, neodvysíláme to.“

Když na konci filmu vedení CBS stáhne celou reportáž z vysílání, sám Wallace vystoupí v televizi a divákům přizná, že odvysílání bylo zakázáno. Je možné, že se novinář postaví vedení a živě řekne do obrazovek prohlášení, které může celou mediální společnost absolutně zdiskreditovat, a dokonce nechá reportáž otisknout v jiných novinách?

Ale jak Al Pacino v hlavní roli řekl: „Čím pravdivější, tím dražší.“ A to je v dnešní době bezesporu fungující praxe v celém novinářském světě.

Přidat komentář