Novinář v popkultuře: Bridgertonovi

Příběh, který sleduje osudy osmi sourozenců Bridgertonových, se odehrává v 19. století v Londýně, kde začíná nová společenská sezóna. Celým seriálem nás provází hlas Lady Whistledown, ta komentuje rivalství a soutěživost doprovázející sezónu. Whistledownová baví celou společnost, která dychtivě touží vědět, kdo se za bulvárním plátkem skrývá.

článek obsahuje spoilery

„Jsem Lady Whistledown. Neznáte mě, ale já znám vás.“ Plátek Lady Whistledown není pouze zábavné čtení pro smetánku, ale je to i komentář společenského dění a norem. Svůj vtip a satiru používá k předávání informací o událostech a klepech z vyšší společnosti. Její práci chválí široká společnost pro svou přesnost a dobrý pozorovací styl. Její bystré postřehy a chytré slovní hříčky z Whistledown dělají impozantní novinářku, schopnou odhalit skandály a tajemství společenské smetánky.

Už od začátku nás příběhem provází tajemná Lady Whistledown jako vypravěčka celého příběhu. Uvádí nás do kontextu začátku společenské sezóny a zvyků londýnské smetánky. V první sérii se ukazuje, jakou moc má psané slovo naší drahé autorky, která svým výtiskem ovlivní nejeden život.

Během sezóny svými pomluvami odstraší nápadníky Daphne Bridgertonové. Ačkoliv samotná královna Charlotte prohlásila Daphne démantem sezóny, slova Lady Whistledown mají pro společnost větší váhu. Na konci série je totožnost tajemné autorky odhalena. K velkému překvapení je nechvalně známou Lady Whistledown nevýrazná a tichá Penelope Featheringtonová.

V druhé sérii sledujeme nejen osud nejstaršího z bratrů Bridgertonových, Anthonyho, ale i Penelope. Aniž by někdo znal její identitu je schopna dál zveřejňovat své bulvární dílo. V přestrojení za služebnou se vydává k tiskařům a předává jim dál své články. Když se lidé dostanou příliš blízko její identitě, spojí Penelope své síly s místní modistkou a přijdou na jiný způsob jak články dál vydávat.

Celá londýnská smetánka řeší, kdo by mohl být Lady Whistledown. Nikoho z nich nenapadne hledat autorku, s jazykem ostrým jako břitva, v nenápadné, korpulentní a stydlivé Penelope. Své nenápadnosti chytře využívá na společenských akcích, kdy si nikým nepovšimnuta píše, co slyší a vidí. Právě díky svému společenskému postavení se Penelope dostává na všechny důležité a zajímavé večírky, kde nejnovější drby shání a poté publikuje.

Jeden z nejsledovanějších seriálů na Netflixu, inspirovaný knižní sérií od Julie Quinnové, Bridgertonovi, popisuje osudy londýnské smetánky a sourozenců Bridgertonových. Když začíná nová sezóna, kdy se mladé dámy snaží co nejvýhodněji provdat, přichází na scénu tajemná Lady Whistledown. Svým bulvárním satirickým plátkem baví, pobuřuje ale i ovlivňuje londýnskou společnost.

Přidat komentář