Rapl míří do Spojených států, 14 nových seriálů naopak na Českou televizi

night-managerŘada zahraničních vysílatelů projevila na mezinárodním veletrhu v Cannes zájem o projekty z dílny České televize. Novinka na obrazovkách ČT, seriál Rapl s Hynkem Čermákem v hlavní roli, zaujal americký trh, výpravný seriál Já, Mattoni  zamíří do Portugalska nebo Číny. Bodovala i taková stálice jako je večerníček Křemílek a Vochomůrka. Toho uvidí nově v Maďarsku. Pro diváky Česká televize přivezla naopak několik oceňovaných kousků  jako Noční recepční s Hughem Lauriem a Tomem Hiddlestonem nebo britský seriál Broadchurch.

S největším zájmem zahraničních vysílatelů a distributorů se letos setkaly nové seriály České televize Já, Mattoni a Rapl, a také vánoční pohádky,“ říká obchodní ředitel České televize Hynek Chudárek. O remake Rapla projevili zájem vysílatelé až ze Spojených států, kteří uvažují i o koupi formátu právě připravované minisérie Spravedlnost. Podle něj se však o tvorbu České televize zajímají i vysílatelé z východní Asie a Tichomoří. „Poprvé proběhla například jednání s venezuelskou veřejnoprávní televizí, kterou zaujalo hned několik seriálů. Hongkongská společnost Eastwest Licence Limited projevila zájem o distribuci našich nových pohádek. Ruská televize na veletrhu koupila zase tři série lifestylového magazínu Herbář i vzdělávací seriál pro děti S Jakubem v přírodě,“ dodává Chudárek.

Do Maďarska míří vedle Pohádek z mechu a kapradí také několik kultovních snímků režiséra Jana Hřebejka, konkrétně jde o filmy Musíme si pomáhat, Pupendo, Pelíšky nebo nesmrtelný seriál Nemocnice na kraji města.

Diváci se mohou těšit hned na čtrnáct novinek, které Česká televize při příležitosti festivalu v Cannes nakoupila a v nichž nechybí ti nejznámější tvůrci i herci. Na obrazovkách se tak diváci potkají s Hughem Lauriem jako obchodníkem se zbraněmi v novince Noční Recepční (The Night Manager) nebo se jako panovník Jindřich VIII. objeví v hlavní roli šestidílné minisérie BBC Wolf Hall Damian Lewis – a jeho první ministr Thomas Cromwell (Mark Rylance).

Australská série The Kettering Incident, která pozve diváky do tajemné Tasmánie, v níž záhadně mizí mladé dívky nebo islandský seriál Lapeni a především drama Broadchurch, navazují na tradici stále oblíbenějších severských krimi. „Britské drama vyniká působivou drobnokresbou charakterů i prostředí, odkazuje k poetice skandinávských detektivek a často těží z genia loci zdánlivě poklidného, soudržného a ustáleného dění, které rozčeří tragická událost či nečekané odhalení. V případě nové série Broadchurch, která získala tři ceny BAFTA, je to záhadná smrt malého chlapce,“ zve na novinky  ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Kromě novinek si diváci užijí v pořadí již třetí řadu amerického seriálu Dům z karet, dvě řady norské krimi Mammon nebo historickou minisérii Boj o těžkou vodu, natočenou podle skutečných událostí 2. sv. války. Příznivci takzvané „noir“ éry se mohou těšit na slavné filmy jako Občan Kane, Hluboký spánek, Sunset Boulevard, V pravé poledne, Vražda na objednávku, Key Largo, Casablanca a další.

Nechybí ani historické nebo přírodopisné dokumenty či koncerty pro diváky ČT Art. Televize však nezapomíná ani na ty nejmenší. „Nejen malí diváci, ale i jejich rodiče pak jistě ocení kultovní Šmouly,“ potvrzuje Fridrich.

Přidat komentář