Americké volby pobláznily i české televizní stanice, dvě z nich připravily volební speciály

nova-volbyAmerické volby doslova zahltily valnou většinu médií po celém světě, ani české televizní stanice nebyly výjimkou. Komerční Nova i veřejnoprávní Česká televize podrobně sledovaly sčítání volebních hlasů od brzkých ranních hodin.

Velké interaktivní studio, reportáže z terénu, téměř vše o životech kandidátů. To je jen malý výčet toho, co si stanice Nova připravila pro diváky, kteří sledovali v noci z úterý na středu šestihodinový přímý přenos s názvem Americká noc.

Vůbec poprvé se použilo celé zpravodajské studio najednou. Jedna část byla věnovaná sledování průběžného sčítání výsledků, druhá se pak zaměřovala na rozhovory s hosty. Mezi pozvanými mohli diváci vidět Lenku Zlámalovou z týdeníku Echo24, politického komentátora Romana Jocha, historika Jana Kouru, jednoho z tvůrců webu PalecproTrumpa.cz Zdeňka Stehna a mnoho dalších. Přišla řada na otázky týkající se možných změn v oblasti česko-americké diplomacie, motivace voličů nebo srovnání Donalda Trumpa s Ronaldem Reganem. Mimo studio vznikaly reportáže s Američany žijícími v Praze nebo komentáře Daniela Anýže.

Nova přinesla i mnohé zajímavosti. V jedné ze svých reportáží například uvedla, proč je historicky pro volby vybíráno druhé úterý v měsíci listopadu. Důvody jsou čistě praktické a mají nalákat k urnám co nejvíce lidí. Měsíc je ideální, protože farmáři mají po sklizni a mohou přemýšlet na volbami. Druhý týden je po účetní uzávěrce, a tak mají lidé více času. A úterý proto, že se v neděli nepracuje a v pondělí byla v minulosti špatná dopravní obslužnost.

Ranní studio 6 České televize pro středeční den nahradil tříhodinový informační blok Americká volební noc. Veřejnoprávní televize vsadila na střídmější a intelektuálnější formu. Menší, avšak interaktivní studio, věcné informace.

Ve studiu bylo možno vyslechnout komentáře mediálního konzultanta Bradyho Clougha, sociologa Daniela Prokopa a dalších. Nejen přímo ze studia, ale i skrz živé vstupy a přenosy z různých míst světa podávali moderátoři i hosté divákům informace. Součástí vysílání se stal například velvyslanec USA Andrew Shapiro, časté vstupy nechyběli ani ze strany zahraničního reportéra ČT Martina Řezníčka přímo z USA a pro doplnění bylo možné zhlédnout i záběry zahraničních TV stanic.

Přidat komentář