Média u sousedů: 60 let televizního vysílání na Slovensku, TVP info čelí kritice za zveřejnění protiimigračního propagandistického videa

mediatorlogoSlovenská média oslavila dvojité jubileum: je to už šedesát let, co začalo první televizní vysílání z Bratislavy a rozhlas na Slovensku slaví devadesátileté výročí. Další televizní milník se rýsuje na západ od nás: Němci odvysílali tisící díl legendární kriminálky „Místo činu“. Rozporuplnější zprávy přišly z Rakouska a Polska – polská televize TVP info čelí kritice za zveřejnění protiimigračního propagandistického videa a významný Rakouský deník Wirtschaftsblatt končí úplně.

Prvním pořadem odvysílaným v rámci pokusného televizního vysílání na Slovensku byl galaprogram ke třicátemu výročí Slovenského rozhlasu, odvysílaný 3. listopadu 1956. Původně to měl být přímý přenos z Opery SND Jánošík, ale ten nešlo z technických důvodů realizovat. Dnes obě výročí slaví jedna organizace: Rozhlas a televize Slovenska, do které se obě veřejnoprávní média před pěti lety sjednotila.

K uvedení tisícího dílu legendární  kriminálky „Tatort“, která je v Čechách známá spíše jako „Místo činu“, došlo ve čtvrtek na německé veřejnoprávní stanici ARD 1.  Jubilejní díl kriminálky,  ze které známe George Götze jako  komisaře Horsta Schimanského, se jmenuje Taxi do Lipska – stejně jako první díl z roku 1970.

Polský zpravodajský kanál TVP Info v rámci svého večerního vysílání zveřejnil zhruba minutové video, zobrazující muže arabského původu původu při násilnostech. Jako doprovod kanál vybral komentář novinářky týdeníku Wprost Joanny Miziołek, a to bez jejího svolení. „Jsem naprosto zaskočená praktikami televize, která využila můj komentář ke zmanipulovanému materiálu,“ uvedla pro press.pl Miziołek.  Gerhard Gnauck, polský korespondent pro Die Welt, se domnívá, že video je velice podobné volebním spotům ruské nacionalistické strany LDPR antisemity a xenofoba Vladimira Žirinovského. O události informoval server press.pl.

Wirtschaftsblatt , rakouský ekvivalent listu The Economist se sídlem ve Vídni, končí. Po posledním tištěném vydání v září se předminulý pátek uzavřel i webový portál. Na stránkách wirtschaftsblatt.at se následně objevilo upozornění, přesouvající uživatele na hospodářskou rubriku serveru Die Presse. Nakladatelství Styria, které dlouhodobě ztrátový titul vydávalo, vlastní kromě Die Presse ještě noviny Kleine Zeitung a některé tituly v Itálii, Slovinsku a Chorvatsku.

Přidat komentář