Novinářské ceny už mají své majitele, poprvé se dočkali i regionální žurnalisté

novinarskacena2V šestém ročníku Novinářské ceny, jednoho z nejprestižnějších ocenění v žurnalistické profesi v České republice, uspěli zejména redaktoři Hospodářských novin, magazínu Reportér, Lidových novin, Mladé fronty DNES, online televize DVTV a České televize. Ocenění převzali 4. května při slavnostním vyhlášení v pražské Galerii Louvre. V třinácti kategoriích mezi sebou bojovalo 360 příspěvků. O vítězi každé z nich rozhodla čtyřčlenná odborná porota.Nadace Open Society Fund Praha (OSF), která soutěž pořádá, letos k tradičním kategoriím přidala i dvě nové. Poprvé tedy získali uznání i regionální novináři a práce patřící do tzv. solution journalism. Svými projekty podporujeme aktivní občany, kteří se podílí na utváření veřejného života. V rámci Novinářské ceny chceme ocenit i regionální novináře, kteří často fungují jako hlídací psi místního dění,” uvedl ředitel Nadace OSF Robert Basch.

Historicky první Cenu regionální žurnalistiky si odnesla Jana Ustohalová (MF Dnes) za článek s názvem Historik Kovařík: Brněnský pochod byla humanitární katastrofa. Od ostatních se příspěvek odlišuje mimořádným společenským přínosem a přináší nová fakta včetně konkrétních detailů. Mezi hlavní kritéria v kategorii regionálního zpravodajství patřila “řemeslná” kvalita zpracování, výjimečnost tématu, společenský přínos, ale také stylistika, aktuálnost a investigace,“ vysvětlila porotkyně Šárka Mikulecká a současně šéfredaktorka Orlického deníku.

Do kategorie „solution journalism“ mohli novináři přihlásit články, které nejen popisují problém, ale snaží se najít jeho řešení. „Nadace OSF se snaží v rámci Novinářské ceny reflektovat světové trendy v žurnalistice a přinášet je k nám. Svými projekty přispíváme k aktivní občanské společnosti a solution journalism je efektivním způsobem, jak lidi dál inspirovat. Žurnalistika by neměla jen nastolovat problémy, ale také poukazovat na různá řešení a jejich dopad na svět kolem nás,“ řekl Robert Basch. Zvítězila série textů Uprchlíci 2015 od Tomáše Lindera (Respekt), který se snažil popsat řešení při přijímání a integraci imigrantů. Podle poroty formát i obsah textů posiluje otevřenou veřejnou debatu, kde mají místo nejen hrozby, ale i možné cesty ke zvládání problému.

V rámci Novinářské ceny 2015 byla vyhlášena Česko-slovenská cena veřejnosti, kterou obdržel Martin Veselovský (DVTV) za rozhovorMartinem Konvičkou: Půjdu do voleb, Sobotka se nám vysmál. O vítězi rozhodla veřejnost v online hlasování, příspěvek získal 5 363  hlasů, celkem z 10 455 hlasujících. Video vyhrálo i cenu za „Nejlepší besedu nebo diskuzi“.

V průběhu května pořadatelé soutěže vydají eBook, v kterém si zájemci budou moct prohlédnout vítězné i nominované práce.

 

VÍTĚZKY A VÍTĚZOVÉ NOVINÁŘSKÉ CENY 2015

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší rozhovor“

Magdalena Sodomková: Marnotratní synové (Lidové noviny)

Porota u příspěvku oceňuje profesionální způsob kladení otázek.

 

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší reportáž

Kateřina Šantúrová: No 1. (Newsweek)

Porota oceňuje komplexní zpracování závažného problému, jemuž média v poslední době nevěnují takovou pozornost.

 

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší komentář

Petr Honzejk: Základní lidské právo na nenávist (Hospodářské noviny)

Porota oceňuje velmi dobrou jazykovou a stylistickou úroveň komentářů.

 

Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“

Robert Břešťan: Jestli si nás Rusko koupí (Reportér magazín ve spolupráci s webem HlídacíPes.org)

Porota oceňuje poctivou práci při vyhledávání a vytěžování zdrojů, schopnost získané informace vyhodnotit a dát jim nový rozměr.

 

Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse“

Martin Veselovský: Konvička: Půjdu do voleb, Sobotka se nám vysmál (DVTV)

Porota oceňuje profesionální způsob vedení rozhovoru, kterým autor odhalil politické záměry a extremistické názory předsedy Bloku proti Islámu.

 

Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší reportáž“

Lukáš Landa: Nebezpečná hra na vojáky (Česká televize)          

Porota oceňuje, že reportáž zobrazuje objevné téma – fenomén, který existuje přímo před našima očima, aniž bychom o něm věděli.

 

Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“

Dalibor Bártek: Ostravský Janoušek; Reklama za stamiliony a Nečistá hra (Česká televize)

Porota ocenila velmi zajímavě zpracované téma prorůstání ekonomiky a politiky, které autor dlouhodobě sledoval.

 

Kategorie online žurnalistiky „Cena za inovativní online žurnalistiku“

Jan Boček, Marcel Šulek: Rusové proti Rusům: Země v nevyhlášené občanské válce (Český rozhlas)

Zdánlivě okrajové téma demografického vývoje v Rusku je zde ukázáno jako možná klíčové pro další vývoj této země, ale i Evropy.

 

Zvláštní cena: Cena za regionální žurnalistiku

Jana Ustohalová: Historik Kovařík: Brněnský pochod byla humanitární katastrofa (Mladá fronta DNES)

Zabývá se odsunem samotným i událostmi, které po něm následovaly, a poukazuje na dosud nezodpovězené otázky. Odsun brněnských Němců líčí nejen jako ojedinělý příběh, ale zasazuje ho do širších souvislostí.

 

Cena Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky

Adam Nedvěd, Tomáš Ducháček: Kontrola veřejných zakázek před ÚOHS

Porota ocenila studenty IES FSV UK za atraktivní projekt, který má potenciál přinést svěží úhel pohledu na agendu veřejných zakázek.

 

Zvláštní cena: Cena Solution Journalism

Tomáš Lindner: Série textů Uprchlíci 2015: Německá inspirace (RESPEKT)

Autor se v sérii čtyř článků věnoval závažnému a aktuálnímu tématu, které hýbe celým kontinentem. Na rozdíl od České republiky Německo zažívá už více než rok příchod statisíců uprchlíků a před tuto výzvu je postavena celá společnost od vrcholných politiků až po obyvatele malých obcí.

 

Zvláštní cena: Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura

Vojtěch „Vhrsti“ Jurík: série kreseb v časopise Rodina a škola

Porota si cení především jednoduchosti jeho kreseb, která odkazuje k americkému stylu (Simpsonovi, Futurama). Vybrané kresby dobře odrážejí problémy každé generace a oživují i úžeji specializované médium, jako je časopis Rodina a škola.

 

Česko-slovenská cena veřejnosti

Vítěz: Martin Veselovský za rozhovor s Martinem Konvičkou (DVTV)

Přidat komentář