ČT bude vysílat olympijské hry až do roku 2020

oh_na_ctČeská televize (ČT) potěšila všechny sportovní fanoušky. Podařilo se jí totiž koupit televizní práva na vysílání olympijských her až do roku 2020. Na obrazovkách ČT tak budou k vidění zimní olympijské hry z Jižní Korey roku 2018 a letní olympiáda z Japonska v roce 2020. ČT získala práva od společnosti Discovery Communications, která je nově majitelem televizních práv olympijských her pro celou Evropu na období od roku 2018 po rok 2024.

Olympijské hry na České, potažmo Československé televizi mají dlouhou tradici, vysílají se tam už od roku 1956. „Vždy jsme usilovali o to, aby diváci nepřišli o možnost sledovat OH ve volném televizním šíření. Discovery Communications jsme proto oslovili v podstatě hned v okamžiku, kdy bylo jasné, že evropské veřejnoprávní televize od Mezinárodního olympijského výboru práva nezískají. A právě rychlost v jednání pak byla i jednou z věcí, které nám při domluvách s novým vlastníkem práv pomohly,“ řekl v tiskové zprávě na webových stránkách České televize její generální ředitel Petr Dvořák.

Před Českou televizí se povedlo získat televizní práva pro olympiády v roce 2018 a 2020 pouze třem evropským společnostem – britské BBC, nizozemské NOS a finské YLE.  „Pro centrální a východní Evropu sloužíme i jako jakýsi příklad toho, že domluva možná je,“ doplnil Petr Dvořák. Sportovní fanoušci navíc mají garanci toho, že se stejně jako v předchozích letech bude klást důraz zejména na českou stopu. „To je něco, co by zahraniční vysílatel garantovat nikdy nemohl,“ konstatoval Dvořák.

Fakt, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) prodal veškerá práva soukromé společnosti, se stal velkou ránou pro celoevropský televizní trh. „V oblasti sportovních práv se situace v posledních letech mění rychle, jejich ceny stoupají na hodnoty, které se ještě před několika lety zdály zcela nereálné. Je to stav, na který musí reagovat všichni vysílatelé, i Česká televize,“ nechal se pro web ČT slyšet Jiří Kejval předseda Českého olympijského výboru.

Proto byl nesmírně rád, že se televizní práva povedla získat právě České televizi. „Je to skvělá zpráva pro český sport. Spolupráce České televize a Českého olympijského výboru se totiž neomezuje pouze na vysílání olympiády, ale její těžiště je rozloženo do celého roku. Má za úkol popularizovat sport, zdravý životní styl a myšlenky olympismu. Jsem rád, že v této práci můžeme i nadále pokračovat,“ uvedl Kejval.

Společnost Discovery Communications, která je mimo jiné vlastníkem stanice Eurosport, koupila televizní práva od MOV na olympijské hry od roku 2018 do roku 2024. Zaplatila celkem 1,3 miliardy eur, v přepočtu tedy 35,4 miliardy korun. Ovšem částka, kterou musela soukromé společnosti za olympiády v letech 2018 a 2020 zaplatit Česká televize, zveřejněna nebyla.

Přidat komentář