Změna šéfredaktora ČTK: Petra Holubce nahradí Jiří Majstr

jiri-majstrPetr Holubec opouští funkci šéfredaktora České tiskové kanceláře (ČTK). Nejedná se přitom o odchod z agentury, protože s ní hodlá dále spolupracovat. „Celý svůj profesní život jsem spojil s četkou. Nelituji toho, byl velmi bohatý. Moje spojení s agenturou už asi nelze nikdy zcela zrušit,“ uvedl.
Holubec pracuje v ČTK přes 40 let, šéfredaktorem se stal v roce 1990. Za jeho vedení došlo k razantnímu zefektivnění redaktorské činnosti zaměstnanců, podle loňských dat připadá 1200 zpráv na jednoho redaktora ročně. Během jeho působení ČTK zprovoznila zpravodajské formy jako videa, audio či infografiku.

Jeho nástupcem je od 1. května Jiří Majstr. Oproti ostatním evropským agenturám v České republice zastávala pozici šéfredaktora a generálního ředitel jiná osoba. To se v současnosti mění, jelikož Majstr zastane jak funkci šéfredaktora, tak generálního ředitele, kterým je od roku 2011. Jeho funkční období na původní pozici potrvá do příštího roku. V dřívějších letech byl Majstr náměstkem zpravodajství, založil také internetovou divizi ČTK. Své zpravodajské zkušenost získal například v Dillí, Londýně nebo New Yorku.

Podle Majstra má Holubec na aktuální podobě ČTK velké zásluhy, protože přebíral vedení v roce 1990, stál tedy u přeměny ČTK na ekonomicky a politicky nezávislou agenturu.

ČTK vznikla jako státní agentura v roce 1918, od roku 1993 funguje jako veřejnoprávní instituce. Nezávislost na státu získala v roce 1995, kdy přestala pobírat dotace a licenční poplatky. Jejím kontrolním orgánem je sedmičlenná Rada ČTK, která dohlíží na poskytování objektivních informací a zabývá se stížnostmi na činnost ČTK.

Přidat komentář