Novinář v popkultuře: Walter Mitty a jeho tajný život

walter„Tak nás koupili.“ Tato jednoduchá věta převrátila život Waltera Mittyho naruby. Doposud si žil obyčejným životem s běžnými starostmi muže ve středních letech. Tedy až na to, že si občas odskočil zachránit třínohého psa a cestou z hořícího domu mu stihl ještě vyrobit protézu. Samozřejmě jen ve snech. Fotograf Walter má totiž trochu problém s realitou a raději se uchyluje do svého vysněného světa, kde je neohroženým hrdinou a vysněným mužem své kolegyně z práce Cheryl.

Walter pracuje s negativy ve fotografickém oddělení známého časopisu LIFE, ten teď má ale před sebou své poslední vydání. Po změně majitele bude LIFE už vycházet jen v online podobě. A to znamená snižování stavů. Všichni včetně Waltera a Cheryl se tak začínají bát o svoje místo. Poslední obálka časopisu musí být legendární, což má zařídit slavný fotograf Sean O’Connell, který do magazínu pravidelně přispíval. Sean poslal Walterovi svou nejlepší fotografii, jenže ta se záhadně ztratí. Walter, hnán motivací v podobě udržení zaměstnání, se tedy rozhodne po ztracené fotce pátrat a – teď už ve skutečném světě – se vydává na úžasné dobrodružství, kde zažívá to, co si dříve jen vysnil ve své hlavě.

Pokud chcete vědět, zda Walter získal srdce Cheryl a jestli se mu podařilo ten nejlepší kousek slavného fotografa najít a zjistit, co se na něm vlastně nachází, podívejte se na film z roku 2013 Walter Mitty a jeho tajný život. Na režisérskou židli usedl a zároveň si zahrál hlavní roli Ben Stiller.

Celá dobrodružná fantasy komedie se točí okolo amerického časopisu LIFE, který s různými přestávkami a obměnami vycházel od roku 1883 do roku 2002. Ve filmu si můžete všimnout mnoha obálek časopisu. Žádná z nich ale není reálná, i když fotografie pocházejí z archivu časopisu. Ve snímku zazní také motto magazínu: „Poznat svět, nebezpečné věci, pohlédnout za závěsy, jít blíž, najít se a cítit, to je podstatou života (LIFE).“ Ani to ale není skutečné. Slogan doopravdy zněl: „Dokud je tu život (LIFE), je tu naděje.“ V 50. letech minulého století pak přišla změna a motto znělo: „Vidět život (LIFE), vidět svět.“ Dnes LIFE existuje jen v internetové podobě pod záštitou Time.

Přidat komentář