Pohled do soukromí hráčů NHL. ČT vysílá dokumentární cyklus s názvem Sezona za vodou

Sezona_za_vodou_FOTOOd 6. dubna vysílá Česká televize na programu ČT1 novou dokumentární sérii s názvem Sezona za vodou. Tento šestidílný cyklus dá divákům nahlédnout do soukromí českých a slovenských hokejistů hrajících v zámořské NHL. Těšit se na něj mohou každou středu po dobu šesti týdnů od 21 hodin.

Hokejoví fanoušci dennodenně hltají informace o tom, jak se českým či slovenským hokejistům v NHL daří. Který z útočníků zrovna vstřelil branku, kterému z brankářů se povedlo vychytat vítězství či který z obránců uštědřil soupeři pořádný hit. Česká televize se však rozhodla natočit šestidílný cyklus, v němž mohou diváci nahlédnout do úskalí života za Atlantikem mimo ledovou plochu.

„V dokumentární sérii Sezona za vodou, která se natáčela v sezoně 2014/2015, jsme chtěli jít trochu dál a zjistit, jaký je skutečný život profesionálního hráče NHL. Byli jsme si vědomi toho, že tato kariéra má i odvrácenou stránku než jen vysoké výdělky. V NHL se do základní sezony musí vejít 82 zápasů. Jakkoli se to zdá v nabitém kalendáři nemožné, týmy stíhají ještě plnohodnotný trénink. Hráči si musejí zvyknout na intenzivní zátěž zvýšenou cestováním po celém kontinentu. V nejkvalitnější lize se u hráče předpokládají nejen hokejové dovednosti, ale také mimořádná fyzická odolnost,“ řekla v tiskové zprávě producentka Kamila Zlatušková v jejíž tvůrčí producentské skupině Sezóna za vodou vznikla.

V hlavních rolích dokumentární série budou čeští hokejisté Patrik Eliáš, Martin Havlát, Jiří Hudler, Ondřej Pavelec, Michael Frolík a David Pastrňák. Svým dílem přispěje rovněž slovenský obránce Zdeno Chára. Dramaturg dokumentu Richard Komárek poodkryl, podle jakých kritérií se hráči vybírali. „Potřebovali jsme především hráče otevřené a komunikativní, protože při jejich vytížení a práci plné cestování, bylo natáčení náročné. Dalším kritériem byla generační rozdílnost. Chtěli jsme hráče, který je úplný nováček – David Pastrňák. Hráče, který je ve svém klubu legendou – Patrik Eliáš, Zdeno Chára. Hráče, který má velký smysl pro humor – Jiří Hudler, Ondřej Pavelec. Postavu, která si prošla nelehkými obdobími – Martin Havlát. Také jsme chtěli několik týmů, kvůli odlišným přístupům k tréninku, odlišnému životnímu rytmu, vnímání hokeje fanoušky,“ vysvětlil Komárek.

Režisérem a scénáristou Sezony za vodou je Jaroslav Vojtek, který se mimo jiné zmínil také o tom, že lépe se mu a jeho týmu pracovalo v Kanadě než ve Spojených státech. „NHL v Kanadě je mnohem otevřenější než ve Spojených státech. Pustili nás do zákulisí, tam, kde hráči cvičí, kde probíhají masáže, trenéři byli mnohem vstřícnější. Je to velký byznys. Fabrika. Museli jsme mít povolení i k tomu, abychom mohli točit v hledišti třicet minut předtím, než vůbec zápas začal. Je to živé divadlo,“ řekl Vojtek.

Odborným poradcem této dokumentární série se stal Robert Záruba. I jemu se tento projekt velice zamlouvá. „V žádné jiné profesionální soutěži světového významu neměla a nemá naše republika takové zastoupení jako v NHL. Název dokumentární série naznačuje, že pro nejlepší české hráče znamená angažmá v NHL zajištění na celý život. Ale teprve obsah každého jednoho příběhu odhalí, co všechno se někdy skrývá v pozadí sportovních výkonů. Jedinečný pohled na naše borce bude zajímavý i pro nás, co denně hltáme a předáváme výsledky, které ovšem ne vždycky řeknou všechno,“ prozradil Záruba.

Přidat komentář