Novinář v popkultuře: Ďábel nosí Pradu

dabelnosipraduĎábel nosí Pradu. To je velice výstižný název filmu, který se celý točí kolem opravdové ďáblice a šéfredaktorky Mirandy Priestlyové (v podání úžasné Meryl Streepové), která opravdu obléká Pradu.

Miranda je v čele nejprestižnějšího newyorského módního časopisu Runway. A je dokonalá. Vždy perfektně oblečená, nalíčená a učesaná, má perfektní manikúru, bydlí v perfektním domě a má perfektního manžela a děti. Všechno má vždy pod kontrolou a nikdy neudělá byť jen tu nejmenší chybičku.

Kromě dokonalosti má ale ještě další vlastnost. Je nesnesitelná. Miranda je ke všem svým podřízeným nelítostná a velice přísná, ostrá jako břitva, nic jim neodpustí, všechny úkoly musejí plnit na sto padesát procent a včas a není možné, aby někdy udělali chybu. Zkrátka musejí zapadnout do Mirandina perfektního světa. To je také důvod, proč u ní žádná asistentka nevydrží dlouho a ta, která se mermomocí snaží na postu první asistentky udržet, je na prášky.

A do tohoto nablýskaného světa módy vstoupí Andy Sachsová (Anne Hathawayová). Nudná, obyčejná, tlustá (respektive nenosící velikosti oblečení, které pasují leda tak panenkám) a hlavně – o módu se nezajímající absolventka vysoké školy. Andy se touží stát novinářkou, ale nedaří se jí práci najít. Proto se rozhodne ucházet se o místo Mirandiny asistentky. Tento post je totiž velmi prestižní, a pokud na něm vydrží, získá potřebné reference k tomu, aby se v budoucnu stala úspěšnou reportérkou. Hned z prvního setkání s obávanou Mirandou je ale Andy jasné, že pracovat pro ni nebude vůbec jednoduché. Spíše to bude hotové peklo.

Nicméně Andy se jen tak nevzdává. Pracuje tvrdě a Mirandě je k dispozici dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Dělá pro ni první poslední. Podává nadlidské výkony (dokonce sežene něco tak vzácného, jako je zatím nevydaná kniha nejnovějšího Harryho Pottera, kterou chtěla Miranda pro svá dvojčata) a nakonec se Andy stane jednou z vychrtlých, perfektně upravených, podle poslední módy oblečených asistentek. Ale za jakou cenu? Postupem času Andy ztrácí jak své kamarády a přítele, tak i sama sebe. Stojí tohle všechno za vysněnou práci novinářky? A vůbec… je vlastně módní svět a samotná Miranda tak dokonalá, jak se na první pohled zdá?

 

Film Ďábel nosí Pradu na ČSFD.

Přidat komentář