Osvoboďte příběhy uvězněné ve vaší hlavě 

rozhlas logoMáte příběh, který jste ještě neměli odvahu někomu říct, nebo jste neměli příležitost ho vyprávět?  Nyní přichází možnost se o něj podělit s Českým rozhlasem, který připravuje nový projekt s názvem „Můj příběh“. Cílem projektu je prostřednictvím osobních příběhů posluchačů nahlédnout do života lidí před rokem 1989. Stanice Dvojka, Vltava a Plus příběhy převypráví ve formě radiodokumentu, rozhlasové hry nebo animovaného spotu. Tímto cyklem se ČRo připojil k mezinárodnímu projektu, který zahájili nizozemští novináři.

„Zajímají nás možná osobní pochybení, kompromisy, kterých se mnoho lidí bylo nuceno z různých důvodů dopouštět, i to, za co se někdo může osobně cítit vinný nebo spoluodpovědný. I tyto příběhy jsou součástí naší historie a chceme je sdílet – bez odsuzování, se snahou pochopit období naší nedávné historie i motivace lidí, kteří v ní žili. Mimo jiné právě takovéto projekty patří k poslání média veřejné služby,“ řekl k chystanému cyklu „Můj příběh“ generální ředitel René Zavoral.

Posluchači, kteří se chtějí k projektu připojit, mohou své příběhy zaslat dopisem, e-mailem, nebo je zanechat na telefonním záznamníku. Autoři příběhů mohou na vlastní žádost zůstat v anonymitě. Podrobnosti jsou k dispozici na webové stránce projektu.

Uživateli už nebude stačit pouhé lineární vyprávění příběhu, ale bude klást větší důraz na to, jak jsou výstupy k danému tématu napříč všemi sociálními sítěmi propojené, bude si sám hledat vodítka a další indicie a zároveň si sám určí míru obsahu, kterou k danému příběhu chce dostat,“ uvedla Edita Kudláčová z Kreativního centra Českého rozhlasu.

Nejde o první cyklus zaměřený na historii naší země a vývoj společnosti. Dříve Český rozhlas realizoval například projekt Znovu 89, nebo Hrdina.cz.

Přidat komentář